Ägarna bakom fintech bolagen

Begreppet Fintech är kanske inte något alla har hört talas om men nämner man saker som lån och finans, samt företag som Lendify, Advisa och Loanstep kanske det börjar klarna något. Det har nämligen att göra med teknik och innovation inom området finans. Kort sagt handlar det bland annat om små bolag och start ups som tar sig in på marknader där några få, större aktörer tidigare dominerat.

Vad är fintech?

Förkortningen fintech står för Financial Technology och handlar om all den tekniska innovation som finns på finansmarknaden. Det handlar om aktörer som skräddarsyr, anpassar och digitaliserar sina finansiella tjänster.

Olika fintechbolag

Det finns flera olika fintechbolag på marknaden och alla är inte mindre start ups. Det handlar också om större tekniska bolag som Apple och Facebook som finns inom den finansiella sektorn men inte begränsar sig till den. Det handlar också om bolag som Mastercard som erbjuder en infrastruktur eller liknande som möjliggör ekonomiska transaktioner digitalt. Dessutom finns olika uppstickare, och redan etablerade bolag som köper upp lovande start ups. Vilka är egentligen ägarna bakom fintechbolagen?

Zmarta

Zmarta ligger under Zmarta Group som i sin tur ägs av det tyska bolaget Bauer Media Group. Det tyska bolaget är ett av de största mediabolagen i hela Europa och det är baserat i Hamburg, Tyskland. Bolaget ägs av familjen Bauer och har så gjort sedan fem generationer tillbaka. Huvudägare i bolaget är Yvonne Bauer. Hon är VD och äger 85 % av hela bolaget. Det var dock inte förrän år 2005 som hon gick in i familjens bolag och tog över, som den femte generationen Bauer.

Förutom att erbjuda snabblån äger bolaget också ett eget tryckeri. De står bakom över 400 internetsajter och ger också ut tidskrifter. Bolaget står även bakom rådgivningssajter för försäkringar, elbolag samt ett antal andra lånetjänster.

Just tjänsten Zmarta låter långivarna tävla om låntagaren. Det tas en kreditupplysning på låntagaren och genom den får banker och andra kreditgivare tävla om att ge låntagaren det bästa lånet. Låntagaren kan sedan fritt välja mellan de olika alternativen.

Northmill

Northmill är ett fintechbolag som äger bland annat Rebilla och Northmill. Bolaget bildades i Stockholm år 2006, har 125 anställda i tre olika länder, står under tillsyn av finansinspektionen och har över 200 000 kunder. Northmill erbjuder främst olika typer av snabblån och sms-lån genom sina lånetjänster.

Bolaget grundades av de två brödraparen Hikmet och Özkan Ego samt George och Sargon Kurt år 2006. De hade då ingen erfarenhet alls av den finansiella marknaden, men de var alla inriktade på finans och ekonomi. En av bröderna var jurist, en marknadsförare, en civilinjengör och en entreprenör. Tillsammans lyckades de dock skapa ett bolag, som i dag, flera år senare är ett av de marknadsledande inom lån i Sverige.

Loanstep

Loanstep är ett bolag som erbjuder så kallade peer to peer lån. Det innebär att bolaget förmedlar låntagare med olika långivare. Här är ingen bank inblandad utan räntor på lånet går direkt till den som lånat ut pengarna, istället för att hamna hos banken. Loanstep själva är inte part i lånet utan förmedlar det bara.

Styrelseordförande i bolaget är Alexander Lidén och han har haft den posten sedan år 2015. Han har under 7,5 år arbetat inom finansiella bolag som alla haft tillsyn av Finansinspektionen. Han har också en examen i Master of Business Administration and Economics från Stockholms Universitet.

VD och styrelseledamot sedan år 2013 är Ludwig Pettersson som har flera års erfarenhet inom peer to peer lån. Han driver Loanstep från Gävle som VD och studerar också till civilekonom vid sidan av sitt arbete. Andra betydelsefulla personer i bolaget är Claes Hallén och Harald Axelius, samt Jonas Olsson. De är styrelseledamöter och har alla erfarenhet av att arbeta med finans och juridik på olika sätt.

Klarna

Bolaget Klarna är något de flesta nog känner till vid det här laget. De grundades år 2005 och erbjuder bland annat flera olika lösningar för betalning online genom e-handel. Klarna expanderade extremt fort och de listades som ett av Sverige snabbast växande företag av Dagens Nyheter bara fem år efter att företaget grundats. De fick sitt banktillstånd år 2017 och har därefter expanderat rejält mycket mer.

När man handlar online är det inte alls ovanligt att det dyker upp en möjlighet att betala med Klarna när man väljer att checka ut med sin kundvagn från en e-handel. När Klarna används vid en betalning är det Klarna som administrerar hela faktureringen och de tar också över kreditrisken som finns mot butiken. Klarna erbjuder inte bara lån, utan kunden kan delbetala köpet och dessutom samla flera olika inköp på en faktura.

Bland ägarna till Klarna finns grundarna Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson, Niklas Adalberth. De äger omkring 50 % av aktierna i bolaget. En annan relativt stor ägare är bolaget Permira. Det är ett riskkapitalbolag som specialiserar sig på att driva och äga olika bolag och branscher inom just den finansiella sektorn. Även Visa har gjort en del investeringar i Klarna och de äger omkring 2 % av aktierna.

FolkeFinans

FolkeFinansgruppen ger ut konsumentkrediter. Bolaget FolkeFinans AS är alltså ett finans- och kreditbolag inom fintech. De har främst verksamhet i Norge och Finland. I varje land har respektive Finansinspektion tillsyn av bolagen. De har mycket lång erfarenhet av snabblån och det här är faktiskt ett av de bolag som var först i Sverige med att erbjuda den här typen av lån. De har lånat ut pengar till mer än en halv miljon människor genom sina varumärken Kredit365, Monetti och Frogtail.

Bakom FolkeFinansgruppen står flera ägare, bland annat Jens Schau-Hansen som också var med när bolaget från början grundades.

Finstar Financial Group

Bolagen Onea och Vivus har de flesta hört talas om och de ägs av Finstar Financial Group. Bolaget äger också delar av Rysslands andra största parfym- och kosmetikkedja, flertalet banker samt olika filmbolag. I Sverige är bolaget mest känt för sms-lån som är relativt lätta att få trots tidigare anmärkningar. Finstar Financial Group började som ett litet bolag men tog sedan över alltmer och de har byggt största delen av sin inkomst och sitt innehav på att köpa upp start ups, samt på att investera i lovande företag tidigt, för att sedan sälja av delar av innehavet.

Ferratum

En av de största långivarna i Sverige är Ferratum som ägs av Ferratum Group. De erbjuder både mobila banktjänster, SMSlån samt kontokrediter. De grundades år 2005 och har sedan dess vuxit rejält. I dag har de verksamhet i omkring 25 av världens länder.

Den största ägaren i bolaget är Jorma Jokela som äger mer än 55 % av aktierna. Han är också grundare av bolaget Ferratum Group. Dessutom finns en hel rad mindre ägare som äger allt ifrån någon procent av aktierna och uppåt.

Lendify

Det kanske största bolaget inom lån och fintech är Lendify. De har bara under de senaste åren vuxit rejält avseende hur mycket pengar bolaget lånar ut. I genomsnitt lånar de ut omkring 150 miljoner kronor varje år. Många investerare väljer att satsa på lån istället för att köpa aktier eller sätta in pengar på sparkontor. Hos Lendify finns också flera olika funktioner som säkerställer att den som sparar i lånen får så liten kreditförlust som möjligt.

Bland Lendifys ägare finns en hel del av de främsta entreprenörerna i landet. Ett exempel är Anders Borg som var finansminister i Sverige mellan 2006-2014. Även Ashley Heppenstall som står bakom Lundin Petroleum samt Back in Black Capital finns med bland ägarna. I listan finns även Ulf och Bo Eklöf som grundade Stadium, Avitos grundare Filip Engelbert samt Junibackens styrelseledamot Fredrik Wallenberg.

Även bolaget Inbox Capital som även äger delar i Truecaller, Fishbrain och Min doktor finns med bland ägarna i Lendify. Även Håkan Roos som tidigt investerade i finanslösningen iZettle är delägare i Lendify.

Relaterat: Hur fungerar Lendify?

Avida Finans

Ett av de lite äldre bolagen på kreditmarknaden är Avida Finans. Det startades år 1983 och erbjuder i dag olika finansiella tjänster och lösningar för både privatpersoner och företag i Finland, Norge, och Sverige. Det arbetar i dag ungefär 100 anställda i bolaget och de har sitt huvudkontor i Stockholm. Helsingfors och Oslo har också filialer för bolaget. Enligt bolaget är Celina Midelfart ägare, vid sidan av ett antal aktiebolag. Det bolag som äger störst antal aktier i Avida Finans är IC Financial AS, därefter kommer Midelfart Capital, Drew Holdings LTD samt Whiteout AS.

Bynk/Rocker

Bolaget Rocker arbetar med finans och det grundades år 2016. De bedriver utlåningsverksamhet som inte kräver någon säkerhet direkt via internet. De tillhör kategorin fintech-bolag och hette Bynk fram till år 2020. Bynk finns fortfarande kvar och men är nu varumärkesnamn på bolagets verksamhet med konsumentlån. Bolagets omsättning översteg den 13 januari 2020 100 miljoner kronor netto.

Grundarna bakom bolaget har stor erfarenhet av att starta och driva finansiell verksamhet. De har bland annat startat Lendo. I dag finner man LMK Industri samt Schibsted bland de största ägarna. Just LKM Industri förvaltar Mikael Karlssons förmögenhet. Karlsson grundade Axis men avled sedan.

Risker med fintech-bolag

Det finns en del risker med fintech-bolag och tjänster inom den finansiella sektorn. De allra flesta av dem vänder sig till mindre företag samt till privatpersoner. När man vill använda ett fintech-bolags tjänst behöver man i regel logga in med till exempel BankID, samt ange en del personuppgifter. Bolagen hämtar sedan information från olika banker och annat. Det har fått en del kritik och en del departement samt Riksbanken menar att det inte är helt lätt att tillsyn över det här. Hos små fintech-bolag blir det ännu svårare. De har i regel inte samma tillsyn som de mer etablerade låneföretagen men kan fortfarande erbjuda lån med BankID.

Eftersom att många fintech-bolag börjar som små finns det också en viss risk att olaglig verksamhet lättare smiter igenom. Många transaktioner och lån flyttas från de vanliga bankerna, till fintech-bolagen och då finns inte längre samma kontroll. Det är också viktigt att ha koll på att en del fintech-företag inte erbjuder någon insättningsgaranti eller andra metoder som säkrar att man får tillbaka sina pengar eller att räntorna inte ökar extremt mycket på kort tid.

Varför bör man hålla koll på ägarna till låneföretagen?

När det gäller fintech-bolag kan många olika ägare stå bakom lån och krediter. Det finns flera anledningar till att det är bra att känna till vem eller vilka som står bakom långivaren du har lånat av eller som du planerar att kontakta. Här ger vi ett par exempel på varför du bör kontrollera vem eller vilka det egentligen är som äger det aktuella bolaget.

När det gäller fintech-bolag inom finans och lån kan det ibland vara så att man inte kan betala sitt lån. Om skulden går till Kronofogden är det bra att tänka på att långivaren kommer att ha satt en markering om det i sina program och den här markeringen syns också hos andra långivare som ägs av samma fintech-bolag. Så måste inte alltid vara fallet men för att få störst chans till ett beviljat lån bör man ansöka hos långivare som ägs av andra bolag.

En anledning är att man enklare kan ha koll på de mer oseriösa aktörerna på lånemarknaden. Genom att känna till vilka bolag eller personer som ligger bakom eller äger fintech-bolaget kan du undvika andra långivare som ägs av samma ägare om du till exempel inte är nöjd med lånebolagets service.

En annan anledning är att långivare som har samma ägare ofta ger avslag på samma sorts låntagare, även om man ansöker hos olika fintech-bolag. Om man har fått avslag av en långivare och ansöker hos en annan som har samma ägare är risken överhängande att även den andra långivaren ger avslag. Genom att då ansöka hos en långivare med en annan ägare kan man slippa onödiga kreditupplysningar och avslag. Man kan givetvis även slippa en massa kreditupplysningar och en försämrad kreditvärdighet genom att ansöka om lån utan UC, dock ökas inte chansen till att man beviljas lånet med ett lån utan UC. Motsatsen gäller också när man ansöker om lån hos företag som har samma ägare—om man har beviljats ett lån är chansen stor att långivare med samma ägare kommer att bevilja ens ansökan igen.