Hur Fungerar Lendify?

I dag behöver du inte längre vända dig til banken för att låna pengar. Med P2P-lån (peer to peer) ansöker du istället om lån från en privat långivare.

Generellt kan P2P-lån innebära goda lånevillkor, eftersom man hoppar över mellanhänder, men det behöver inte alltid vara fallet, varför man bör jämföra räntorna hos P2P-lån innan man väljer att ansöka om någon av dem.

P2P-lån ger också möjlighet för långivare att investera i en bransch där bankerna historiskt sett haft monopol.

Två stora förmedlare av P2P-lån är Brocc och Lendify.

I detta inlägg fokuserar vi på hur Lendify fungerar, både för dig som låntagare och dig som långivare/investerare.

Normalt sett ansöker du om lån hos en bank som tjänar mer på att du tar ett stort och betalar en hög ränta. Peer-to-peer nätverk tjänar däremot pengar på både långivare och låntagare. Med andra ord är det inte bara en själv som låntagare som är nätverkets kund, men även investeraren betalar för att få använda plattformen.

Detta öppnar upp för möjlighet till att erbjuda goda lånevillkor åt låntagare, eftersom de inte är P2P-nätverkets enda kund i transaktionen, dock så är detta inte alltid fallet. P2P-lån marknadsförs därför som lån med goda villkor, men det är fortfarande viktigt att man ser över räntorna och lånevillkoren innan man väljer att gå vidare med ett lån på plattformen.

För- och nackdelar med Lendifys P2P-lån

Lendify logo

Lendifys affärsidé är att helt enkelt vara en plattform, eller marknadsplats, där låntagare och långivare möts.

Långivare på plattformen ställer krav på låg risk bland låntagare, vilket är en av anledningarna till att låntagare måste bli godkända i en grundlig kreditbedömning för att få låna pengar.

Låntagarna har å andra sidan krav på låg ränta, snabba besked och en smidig ansökningsprocess, vilket är varför Lendify erbjuder samtliga. Med Lendify så kan lånen betalas ut snabbt, låga räntor kan hittas bland lånen på plattformen och ansökningsprocessen är smidig och enkel.

Lendify erbjuder även vissa förmåner för medlemmar, såsom lojalitetsprogram och kreditförlustfonder.

Lojalitetsprogrammet innebär att du som låntagare belönas med lägre ränta ju längre du är kund hos Lendify. Det enda som krävs är att du sköter amorteringen och betalar när du ska.

Kreditförlustfonder är ett sätt för långivare att minska risken. Dessa erbjuds när långivaren använder den så kallade ”Autoinvest”-tjänsten, som beskrivs längre ner.

P2P-lån är ett relativt nytt koncept som tillkommit i samband med världens digitalisering. En vanlig kritik har historiskt varit att det tagit lång tid att få pengar utbetalda genom P2P-plattformar, då lånen finansierats av privatpersoner som behövt föra över pengar, och man som låntagare därmed behövt vänta flera bankdagar på att ta emot pengarna. Men detta har på senare tid ändrats, och Lendify garanterar numer at du får pengarna utbetalda så fort din ansökan godkänts.

Lendify använder UC för sina kreditupplysningar.

Så ansöker du om lån genom Lendify

Själva ansökningsprocessen för lån är enkel. Du besöker Lendifys hemsida, trycker på Låna i menyn och fyller i ditt önskade lånebelopp, återbetalningstid och uppgifter om din ekonomi. Därefter validerar du din ansökan med ditt BankID.

Hur fungerar Lendify Ill1

Därefter behandlas din ansökan.

Det tar vanligtvis ett par timmar för en ansökan att behandlas, oavsett om du skickar in den på en vardag eller på en helg.

I vissa fall kan Lendify vilja kontrollera några uppgifter ytterligare, såsom mer information om din ekonomi, och så vidare, varför det kan vara bra att hålla koll på din telefon och e-post efter att du skickat in din ansökan.

Godkänns din ansökan så kan du därefter logga in på Mina Sidor hos Lendify, signera lånet och sedan välja hur du vill betala tillbaka lånet, samt hur du vill få det utbetalt.

Hur fungerar Lendify Ill2 Hur fungerar Lendify Ill3

På Mina Sidor kan du också få en överblick på dina lån, se status, kopior på dina räkningar och eventuella rabatter som du fått från Lendifys lojalitetsprogram Lendify Rewards. Mina Sidor är anpassad för både mobil och desktop.

Hur fungerar Lendify Ill4

Obs: Notera att din ansökan inte är bindande. Om din ansökan godkänns så är erbjudandet giltigt i 30 dagar, så du har gott om tid att fundera på saken. En kreditupplysning görs i samband med att du skickar in din ansökan.

Så lånar du ut och investerar med Lendify

Att låna ut pengar via Lendify ska först och främst ses som en investering, med allt vad det innebär. Du som långivare förväntar dig en avkastning och även om riskerna generellt är låga jämfört med andra investeringar så bör du vara medveten om dem.

Med en grov förenkling så kan man säga att du agerar som bank och lånar ut pengar till en, eller flera privatpersoner. Du tjänar pengar, precis som banken, i form av ränta på amorteringen och riskerar att förlora pengar om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet.

Dock har Lendify vissa säkerhetsnät som minimerar risken, beroende på om du väljer att hantera din investering själv eller använda deras Autoinvest-tjänst.

Manuell investering innebär att du själv väljer vilket eller vilka lån som du vill investera i och hur mycket du vill investera i varje lån. Som med alla typer av investeringar rekommenderas det att du sprider risken genom at investera i flera olika typer av lån.

Automatisk investering, eller ”Autoinvest”, är ett verktyg som Lendify tagit fram för långivare. Tjänsten sköter hela förloppet åt dig och fördelar din investering på olika lån, beroende på om du valt Autoinvest Kort eller Autoinvest Lång—skillnaden mellan dem är att den maximala löptiden på lånen är 5 år respektive 15 år.

Själva processen att investera i lån går på ett ungefär likadant sätt som när du ska ansöka om lån. Du klickar på Investera i menyn, väljer Öppna konto och följer sedan stegen. På ”Investera”-sidan kan du även räkna ut din potentiella avkastning med respektive tjänst Autoinvest Kort och Autoinvest Lång.

Hur fungerar Lendify Ill5

Kreditförlustfond istället för insättningsgaranti

Likt andra investeringsplattformar så gäller inte insättningsgarantin när du investerar med Lendify. Om en låntagare inte har möjlighet att betala tillbaka lånet, eller om Lendify som företag skulle gå i konkurs så ligger den finansiella risken på dig. Värt att nämna är dock att Lendifys kreditförluster historiskt varit låga och legat på runt 1,5%.

Om du valt att investera med tjänsten Autoinvest så ingår istället avstämning mot en kreditförlustfond, vars storlek alltid ska vara på minst 0,1 % av det totala utlånade beloppet. Fonden fungerar så att den betalar ut mellanskillnaden av den amortering som du eventuellt inte får inbetald under en månad. Fonden ger dig som långivare extra skydd och minskar risken. Skulle det totala, obetalda beloppet inte täckas upp av fonden så är det fortfarande du som står för den finansiella risken. Fonden bör alltså ses som en säkerhetsåtgärd, inte som en garanti.

Kort om Lendify som företag

Lendify grundades år 2014 med syfte att vara en långsiktig utmanare till bankerna genom att skapa en kund- och användarvänlig marknadsplats för låntagare och långivare.

År 2018 nådde Lendify milstolpen en miljard kronor i utbetalda lån. Samma år fick bolaget stor uppmärksamhet då den förre finansministern Anders Borg gick in som ägare. Idag har Lendify den största marknadsplatsen för lån i Sverige.