Hur fungerar Lendify?

Hur fungerar Lendify?

I dag behöver du inte längre blanda in banken när du ska låna pengar. Med P2P-lån (peer to peer) ansöker du istället om privatlån från en privat långivare. Det innebär generellt lägre räntor för låntagare och ger möjlighet för långivare att investera i en bransch där bankerna historiskt sett haft monopol. De två största förmedlarna av privatlån i form av P2P är Brocc och Lendify. I detta inlägg fokuserar vi på hur Lendify fungerar, både för dig som låntagare och långivare/investerare.

Normalt sett ansöker du om lån hos en bank som bara tjänar pengar om du som låntagare helst tar ett stort lån med hög ränta. Peer to peer-nätverk är oavsett bransch beroende av att båda parter (i det här fallet långivare och låntagare) känner att de får ut något av nätverket. Systemet kräver en balans för att fungera, en balans som attraherar båda parter. Detta uppnås genom att det sätts rimliga krav på både långivare och låntagare.

För- och nackdelar med Lendifys P2P-lån

Lendify logo

Lendifys affärsidé är att helt enkelt vara en plattform eller marknadsplats där låntagare och långivare möts. Långivaren ställer krav på låg risk, vilket är en av anledningarna till att låntagaren måste bli godkänd i en grundlig kreditbedömning för att kunna få låna pengar. Låntagarna har å andra sidan krav på låg ränta, snabba besked och smidig process. Lendify är dock inte bara en plattform, utan erbjuder därutöver vissa förmåner, till exempel lojalitetsprogram och kreditförlustfonder.

Lojalitetsprogrammet för låntagare innebär att du belönas med lägre ränta ju längre du är kund hos Lendify. Det enda som krävs är att du sköter amorteringen och betalar när du ska.

Kreditförlustfonder är ett sätt för långivaren att minska risken. Detta erbjuds vid den så kallade Autoinvest-tjänsten som beskrivs längre ned i denna text.

P2P-lån är ett relativt nytt fenomen och en vanlig kritik har varit att det skulle ta lång tid att få pengarna utbetalda. Detta är på grund av att hela lånesumman var tvungen att finansieras av privata långivare vilket i vissa fall kunde leda till långa väntetider. Lendify garanterar dock att du får pengarna utbetalda så fort din ansökan har godkänts, efter att du valt hur du vill ha pengarna utbetalade. Är du som låntagare ute efter snabba (och dyra) sms-lån utan kreditbedömning hos UC är detta antagligen inte tjänsten för dig. P2P-lån kräver som sagt att båda parter känner trygghet och det inkluderar krav på låntagaren.

Hur du ansöker om lån via Lendify

Själva ansökningsprocessen för lån är väldigt enkel. Du går in på Lendifys hemsida, trycker på Låna i toppmenyn och fyller i hur stort belopp, hur lång återbetalningsperiod du är ute efter och information om bland annat din aktuella inkomst. Du validerar sedan ansökan med personnummer, och vanligt eller mobilt BankID.

Hur fungerar Lendify Ill1

Sedan hanteras din ansökan. Detta brukar ta ett par timmar, oavsett om du skickar in vardag eller helg. Det kan vara så att Lendify behöver kontrollera vissa uppgifter med dig, varför det kan vara bra hålla kolla på din telefon och e-post efter att du skickat in ansökan.

Skulle din ansökan bli godkänd har du möjlighet att logga in på Mina sidor där du signerar skuldebrevet och väljer hur du tänkt betala tillbaka lånet och hur du vill ha det utbetalt.

Hur fungerar Lendify Ill2

Hur fungerar Lendify Ill3

På Mina sidor kan du också se status på dina lån, kopior på dina räkningar och eventuell rabatt från lojalitetsprogrammet Lendify Rewards. Mina sidor är anpassad både för mobil och desktop.

Hur fungerar Lendify Ill4

Notera att din ansökan inte är bindande. Om din ansökan godkänns är erbjudandet giltigt i 30 dagar så du har gott om tid att fundera på saken. En kreditbedömning görs dock så fort du ansökt.

Hur du lånar ut och investerar

Att låna ut pengar till andra via Lendify ska först och främst ses som en investering med allt vad det innebär. Du som långivare förväntar dig så klart en avkastning på din kapitalinsats och även om riskerna generellt är mycket låga, bör du vara medveten om dem.

Med en grov förenkling kan man säga att du agerar som bank och lånar ut pengar till en eller flera privatpersoner. Du tjänar pengar, precis som banken, i form av ränta på amorteringen och riskerar att förlora pengar om låntagaren inte har möjlighet att betala tillbaka. Lendify har dock vissa säkerhetsnät som minimerar riskerna, beroende på om du väljer att hantera din investering helt själv eller använda deras Autoinvest-tjänst.

Manuell investering innebär att du själv väljer vilket eller vilka lån du vill investera i. Sedan väljer du hur mycket du vill investera i varje lån. Som med alla typer av investeringar rekommenderas det att du sprider risken genom att investera i flera olika typer av lån.

Automatisk investering, eller Autoinvest, är ett slags färdigt paket för dig som vill investera men helst ser att Lendify sköter förloppet. Lendify fördelar då din investering på olika lån, beroende på om du valt Autoinvest Kort eller Autoinvest Lång – skillnaden dem emellan är att den maximala löptiden på lånen är 5 respektive 15 år.

Själva processen går till ungefär som när du ska ansöka om lån. Du klickar på Investera i toppmenyn och klickar sedan på Öppna konto. Du kan här också räkna ut din potentiella avkastning på standardtjänsterna Autoinvest Kort och Autoinvest Lång.

Hur fungerar Lendify Ill5

Kreditförlustfond istället för insättningsgaranti

Insättningsgarantin gäller inte när du investerar via Lendify. Om en låntagare inte har möjlighet att betala tillbaka lånet, eller om Lendify skulle gå i konkurs, ligger den finansiella risken på dig. Värt att nämna är att Lendifys kreditförluster i dagsläget ligger på runt 1,5 %.

Om du har valt att investera med tjänsten Autoinvest ingår istället avstämning mot en kreditförlustfond, vars storlek alltid ska vara på minst 0,1 % av det totala utlånade beloppet. Fonden fungerar så att den betalar ut mellanskillnaden av den amortering som du eventuellt inte får inbetald under en månad. Fonden ger dig som långivare ett extra skydd och minskar risken. Skulle det bli så att det totala saknade beloppet inte täcks upp av fonden så är det fortfarande du som står för den finansiella risken. Fonden ska alltså ses som en säkerhetsåtgärd, inte som en garanti.

Kort om Lendify

Lendify grundades år 2014 med syfte att vara en långsiktig utmanare till bankerna genom att skapa en kundvänlig marknadsplats för låntagare och långivare. År 2018 nådde de milstolpen en miljard kronor i utbetalda lån. Samma år fick bolaget stor uppmärksamhet då förre finansministern Anders Borg gick in som ägare. Idag har de den största marknadsplatsen för lån i Sverige.

HittaSMSLån