Att starta företag kan vara både spännande och överväldigande. Det finns mycket att tänka på och många beslut som man behöver fatta.
Ett av de viktigaste och mest grundläggande besluten är vilken bolagsform företaget ska ha.
En enskild firma, förkortat EF, är en bolagsform som har många fördelar och som kan passa dig som snabbt vill komma igång med verksamheten.
Vad är en enskild firma?
Av de fyra vanligaste bolagsformerna så är enskilda firmor Sveriges näst vanligaste företagsform, efter aktiebolag.
Bolagsformen förkortas ”EF” och kan även kallas för enskild näringsverksamhet. Personen som driver företaget kan kallas för enskild näringsidkare.
Till skillnad mot aktiebolag behöver du inget startkapital för att registrera bolaget. Bolaget kommer inte heller ha ett organisationsnummer, som är vanligt för aktiebolag. Istället används den enskilde näringsidkarens personnummer som företagets organisationsnummer.
Detta betyder att du som privatperson ansvarar för bolaget. Även juridiskt. Du som privatperson har ansvar över att företagets verksamhet, ekonomi, skatter och fakturor sköts och betalas.
Hur startar man en enskild firma?
Det finns mycket att tänka på när man vill starta bolag. När du väl bestämt dig och enskild firma blivit ditt val så måste du registrera bolaget. Det gör du genom Verksamts e-tjänst.
Processen är självförklarande och enkel att följa. Du följer stegen på Verksamts e-tjänst och fyller i den information som ombes. När du fyllt i ansökan så skickar du in den till Verksamt och signerar med BankID, varefter du vanligtvis får svar inom några arbetsdagar.
När din ansökan behandlats och godkänts så är ditt företag igång.
Läs mer: Var kan man låna pengar för att starta eget?
Hur lång tid tar det att komma igång?
Att starta en enskild firma är en relativt snabb process. Bolaget registreras hos Verksamt, och genom Verksamt så kan det registreras hos Skatteverket och även bli godkänt för F-skatt, som står för Företags-skatt och ger företag ansvar för att betala sina skatter.
Handläggningstiden genom hela processen brukar vara mellan 1-2 veckor, men det kan ta längre tid än så om ändringar görs i ansökan.
Om du vill ha ett särskilt företagsnamn så registreras detta hos Bolagsverket, men det är frivilligt och kan även göras vid ett senare tillfälle. När ditt företag öppnats så kan du logga in på Bolagsverkets e-tjänst och ansöka om ett företagsnamn. Om företagsnamnet godkänns så blir det skyddat i det län du bor i.
Hur mycket kostar det?
Registreringen och ansökningen hos Skatteverket är avgiftsfri.
Om du väljer att registrera ett namn hos Bolagsverket så kostar det 1100 kronor, om du gör det online, och 1400 kronor om du gör det med en pappersblankett. Om du vill ändra uppgifter efter att bolaget är registrerat så kan ytterligare avgifter tillkomma.
Till skillnad mot aktiebolag, som kräver ett startkapital på 50 000 kronor när man öppnar ett bolag, så finns det inget krav på startkapital när man öppnar en enskild firma. Med andra ord så kan du komma igång med verksamheten utan startkapital.
Dock är det viktigt att tänka på att det kostar att driva ett företag, framförallt i uppstartsfas. Du kommer behöva pengar till att driva verksamheten, marknadsföring, skötsel och egna utgifter.
När ska man starta en enskild firma?
Om du snabbt vill komma igång med ditt bolag och du inte vill, eller kan satsa en stor summa så kan en EF vara en bolagsform att överväga. Bolagsformen kan även passa dig som vill starta en verksamhet men som inte planerat att jobba med det på heltid och istället vill ta det lugnt.
Enskilda firmor kan även passa den som är frilansare, eftersom man snabbt kan komma igång med sin verksamhet och sedan skala upp till ett aktiebolag ifall behovet skulle uppstå.