Kan ett aktiebolag låna ut pengar till privatpersoner?

För lån och företagslån till aktiebolag, klicka härHar du funderat över om det är möjligt för dig som privatperson att låna pengar från ett aktiebolag eller har du kanske ett företag och vill låna ut till närstående? Ett mycket vanligt missförstånd är att det går hur bra som helst att ta pengar från sitt aktiebolag och låna ut till vad som kallas för ”den förbjudna kretsen”, men så är alltså inte fallet. I denna text kommer du få läsa om vad som gäller för bolag och lån och hur du som privatperson kan ansöka om ett snabblån eller blancolån på andra sätt.

Den förbjudna kretsen

När man talar om den förbjudna kretsen så menar man människor som har en stark koppling till företaget. Det kan till exempel vara VD:n, delägare i företaget, en styrelsemedlem eller en närstående till någon av dessa personer. Det är viktigt att man under inga omständigheter bryter mot detta och ändå erbjuder ett lån från aktiebolaget, eftersom detta kan ge stora konsekvenser.

Det finns en tydlig anledning till varför det är förbjudet att låna ut pengar till privatpersoner. Den främsta anledningen är för att man ska kunna skydda bolaget så mycket som möjligt, men det handlar också om att man privat inte ska kunna bruka pengar som ännu inte har blivit skattade. Har du en enskild firma så fungerar detta helt annorlunda. Där kan man plocka ut pengar från företaget som man själv önskar, eftersom bolaget och privatekonomin är förknippade. När det kommer till ett AB är det dock helt tvärtom.

Gäller reglerna alltid?

För det mesta så gäller reglerna för lån mellan aktiebolag och privatperson alltid, men det finns undantag. Om du är ägare till bolaget har du t.ex. möjlighet att sätta in eller ta ut pengar från ditt företag, så länge pengarna fortsätter att gå till just företaget i fråga. I många fall går det även bra att ta ut ränta på dessa belopp, t.ex. om du har ett behov av ett företagslån.

Att låna pengar till sitt företag är antagligen inte det du tänker på när du vill veta om det finns några undantag, eller hur? Därför ska vi även titta närmare på ett annat alternativ. Om du sitter som ägare till ett AB så kan vissa lån omfattas av en så kallad undantagsregel. Det kan då handla om att du lånar ut pengar till ett koncernföretag eller om du använder ett kommersiellt lån. När man talar om kommersiella lån så betyder detta att lånet är helt och hållet affärsmässigt. Lånet som du ger ut ska gå 100 % till ett annat företag, ingen privatperson däremellan. Detta gäller även åt andra hållet. Du som företagare kan ansöka om ett kommersiellt lån för att försöka främja din verksamhet, men du kan inte ta ett lån för att du ska åka skidor i Alperna med familjen.

Vad händer om man redan har lånat?

Har du redan lånat pengar från ett aktiebolag eller har du som bolag redan lånat ut till en privatperson? Då kan detta komma att räknas som en inkomst. En inkomst behöver alltid beskattas för att den ska anses laglig och missar du detta kan du dessutom behöva betala ett skattetillägg, enbart för missen. Tyvärr kan det gå så pass långt att man riskerar att straffas genom fängelse eller böter (se aktiebolagslagen). Det är dock inte så vanligt att fängelsestraff ges, men man bör komma ihåg att möjligheten finns.

Lån till privatperson

Det finns mycket bättre sätt att gå tillväga om man vill ansöka om ett lån som privatperson. Du kan antingen vända dig till en jämförelsesajt, som här hos HittaSMSLån, där lån från flera olika banker samlas och kan jämföras på ett smidigt sätt — eller så kan du se om det finns något samarbete med en bank genom ditt fackförbund. Vill du använda pengarna privat så är det också bättre att du ansöker om ett privatlån från början för att säkerställa att du gör rätt för dig. Idag är det privatlån, snabblån, sms-lån och kreditlån som är vanligast, men vad man väljer beror naturligtvis på ändamålet. Genom att jämföra olika banker mot varandra kan du se till att hitta en bank eller långivare som erbjuder en så bra ränta som möjligt och en löptid som du känner dig bekväm med.