Kan Ett Aktiebolag Låna Ut Pengar Till Privatpersoner?

För lån och företagslån till aktiebolag, klicka här

Har du funderat över om det är möjligt för dig som privatperson att låna ut pengar från ett aktiebolag till dig själv, eller har du kanske ett företag och vill låna ut till en närstående?

Ett vanligt missförstånd är att det går hur bra som helst att låna ut pengar från sitt aktiebolag till vem som helst, för vad som helst, men så är inte fallet.

I denna text går vi igenom vad som gäller för bolag och lån, och hur du som privatperson kan ansöka om lån på andra sätt.

Den förbjudna kretsen

När man talar om lån från aktiebolag så finns det något som kallas för ”den förbjudna kretsen”. Dessa är människor som har stark koppling till företaget. Till exempel kan det handla om en VD, delägare, styrelsemedlem eller en närstående till någon av dessa.

Det är viktigt att man under inga omständigheter bryter mot detta och ändå lånar ut från sitt bolag till den förbjudna kretsen, då det kan leda till tråkiga konsekvenser.

Det finns en tydlig anledning till varför det är förbjudet att låna ut pengar från sitt bolag till personer nära företagets ledning. Den kanske självklaraste anledningen är att man vill undvika pengatvätt. Men andra anledningar är:

  • Skydd av bolag och aktieägare från olovlig utlåning av kapital.
  • Undvika bedrägeri där utlåning till under marknadsränta sker.
  • Undvika skatteskyldighet.

Har du en enskild firma fungerar det annorlunda.

Från en enskild firma kan man plocka ut pengar från företaget till sig själv, om man så önskar, eftersom bolaget och privatekonomin är förknippade. Skillnaden kommer när det handlar om en juridisk person, eller ett aktiebolag (AB).

Undantag

Som regel så gäller reglerna alltid mellan aktiebolag och privatpersoner, dock finns det undantag.

Till exempel om du är ägare till bolaget så har du möjlighet att låna in pengar till ditt företag, så länge pengarna används i verksamheten.

Som regel går det även bra att ta en ränta på detta belopp, till exempel om ditt företag är i behov av företagslån. Dock måste räntan baseras på den rådande marknadsräntan.

Det går även att låna pengar av sitt företag, dock inte som privatperson. Om du är ägare till ett AB så kan vissa lån omfattas av den så kallade ”undantagsregeln”. Det handlar om lån till koncernföretag eller kommersiella lån, det vill säga lån till andra företag.

Med andra ord kan du låna pengar av ditt företag, till ett annat företag som du kanske äger. Men även i dessa fall så behöver en ränta tillsättas, och den måste vara marknadsbaserad.

Vad händer om man redan har lånat?

Om du redan har lånat pengar av ditt aktiebolag, eller om du redan har lånat ut pengar till en privatperson så kan lånet komma att räknas som en inkomst.

En inkomst behöver beskattas för att den ska anses laglig och om du missar detta kan det dessutom tillkomma skattetillägg, som avgift för missen.

Tyvärr kan det gå så pass långt att man riskerar att straffas genom fängelse eller böter (se aktiebolagslagen). Dock är det inte så vanligt med fängelsestraff för en osystematisk miss, men man bör veta att möjligheten finns.

Lån till privatperson

Det finns mycket bättre sätt att gå tillväga om man vill ansöka om ett lån som privatperson. Genom HittaSMSLån kan du jämföra och hitta lån som kan passa dig, oavsett ändamål.

Vill du använda pengarna privat är det alltid bäst att du ansöker om ett privatlån. Planerar du att använda pengarna åt ett objekt, som ett bilköp, så kan du göra bra i att ansöka om ett billån, medan blancolån kan ansökas på olika sätt.

Se till att alltid jämföra lån innan du väljer att gå vidare med ett, då du kan tjäna mycket på att välja ett lån som har en förmånlig ränta och som passar dig, för att få så goda lånevillkor som möjligt innan du ansöker om ett lån.