Kan man låna pengar för att betala skulder?

Det är inte ovanligt att alla människor, någon gång i livet, är i behov av att låna pengar. Orsakerna kan vara många, men i de flesta fall handlar det om ett inköp som man inte har pengar till för stunden eller oförutsedda utgifter som behöver tas om hand. Att låna pengar idag är mycket enkelt och det finns både banker och låneförmedlare att vända sig till, men hur fungerar det egentligen med att låna pengar och kan man låna för att betala av skulder?

Att låna pengar för att betala av skulder kan låta som en rätt onödig sak. Om man redan har många lån eller krediter ska man väl inte samla på sig fler, eller hur? Sanningen är att det faktiskt kan vara en utmärkt idé att ta ett nytt lån för att lösa tidigare skulder, men detta kallas inom lånevärlden för ett samlingslån eller ett omstartslån.

Så ansöker du om lån för att betala av skulder

Det är viktigt att vara införstådd med att många tidigare lån och krediter ger en sämre kreditvärdighet. Det i sin tur betyder att du kanske inte kan räkna med den bästa räntan på ditt nya samlingslån. Trots det kommer du med största sannolikhet att ändå få bättre villkor genom att slå ihop allt till endast en utgift.

Det enklaste sättet att ansöka om ett lån är att ansöka online. Här kan du själv välja vilket belopp du vill ansöka om och även få en ungefärlig uppskattning på vad din nya månadskostnad kommer att bli. Även om du har en sämre kreditvärdighet är det oftast enkelt att få ett sådant lån beviljat, eftersom du visar för banken att du är intresserad av att få ordning på din ekonomi. Det är dock viktigt att du anger i din ansökan att du vill samla lån för att öka dina chanser att lånet går igenom. Vissa banker ger svar direkt, men i många fall kan man behöva skicka in kompletteringar.

För att bläddra bland alla långivare som erbjuder möjligheten att samla lån, klicka på Samla lånexternal-link-alt ikon i menyn.

Hur fungerar omstartslån och samlingslån?

När man har många olika skulder och krediter kan månadsavgifterna bli riktigt höga. Förutom att man måste betala själva amorteringen, så måste man även betala en ränta till banken. Ju fler skulder man har, desto fler räntor blir det.

När man samlar sina lån blir månadskostnaden snabbt mindre. Det som händer är att man ansöker om ett nytt lån, men samtidigt meddelar man långivaren eller banken att man vill samla tidigare skulder. Om de nuvarande skulderna uppnår ett visst belopp så kan banken själv hjälpa dig att lösa dessa. Det nya lånet används alltså för att lösa alla de krediter och lån som du har idag och ger dig endast en månadskostnad och endast en ränta.

Olika namn för samma låneform

Det är förekommande att lån för skuldsatta benämns på olika sätt. Låneformen kan antingen kallas för nystartslån, skuldfinansieringslån, refinansieringslån eller omstartslån. Det finns flera banker som erbjuder sådana lån till människor som på ett eller annat sätt behöver starta om ekonomiskt. Här behöver det inte enbart handla om att du har flera lån som du vill slå ihop, utan kan även handla om att du har betalningsanmärkningar och andra ekonomiska problem som sänker din kreditvärdighet.