Kreditbedömning

Vid ansökan om lån kommer potentiella långivare att göra en ordentlig kreditbedömning. Framför allt tittar man på din återbetalningsförmåga och allmänna kreditvärdighet.

Det är naturligtvis inte smart att bara handla på avbetalning och hoppas på att allt löser sig. På samma sätt ska du undvika att låna pengar utan att ha en mycket god överblick över vad det innebär för din privatekonomi. Samtidigt är det helt ok att ta ett lån om man verkligen har gjort ”hemläxan”. Börja med att öppna ett kalkylark på datorn eller webben, alternativt plocka fram papper, penna och miniräknare. När du ska beräkna ditt lån så är det viktigt att få med allting och såvida det inte är ett amorteringsfritt lån så måste du räkna på både ränta och amorteringar. Dubbelkolla att allting stämmer och tänk till så att du har lite marginal kvar.

Svårt att få låna pengar som student?

Tittar mot horizonten

Studentåren – eller tidsperioder senare i livet när man väljer att studera – blir ofta ansträngande för privatekonomin. Utbetalningar av studiemedel och studielån kommer ju dessutom inte året runt (med undantag för sommarkurser). Det är lätt hänt att hamna i ett ekonomiskt knapert läge, speciellt om det råkar dyka upp oväntade utgifter som måste betalas på något sätt.

Visst kan det vara möjligt att få låna lite pengar men det kan vara svårare när det gäller önskemål om lån med direktutbetalning eftersom det inte finns samma grundförutsättningar som annars normalt brukar finnas. Den bästa lösningen är då att jämföra de olika lånen och välja de med bäst villkor. Det kan vara svårt att hitta de absolut optimalaste förutsättningarna vad gäller direkt utbetalningar, dock så finns det många bolag som erbjuder just de, och de har vi listat här på våran sajt. Du kan läsa lite mer under sms lån med direkt utbetalning.

Kreditupplysning vid lån med borgensman

När din bank (eller annan kreditgivare) ska bedöma om det är ok att bevilja ett lån med borgensman så blir det en dubbel kreditkontroll med kreditupplysningar för respektive part i ansökan. Annars skulle det vara svårt för långivaren att räkna på ditt lån, eller hur? Hur ligger det till med din förmåga att betala ränta och amorteringar under hela kredittiden? Det är denna typ av faktorer som är centrala i sammanhanget och som ligger till grund för den samlade bedömningen av din låneansökan. Ibland bruka man säga att ”gå i borgen är att gå i sorgen” men det behöver inta alls vara så, under förutsättning att du som låntagare sköter betalningarna.

God kreditvärdighet som pensionär?

Som pensionär öppnar sig möjligheter att få så kallade seniorlån. Egentligen brukar det inte vara några större skillnaden jämfört med andra typer av lån och krediter. Eventuellt kan det finnas fördelar i form av en något lägre ränta och andra villkor som är mer fördelaktiga för seniorer. Samtidigt gäller naturligtvis amortering av lånet på samma sätt som för alla andra. Generellt kan man säga att pensionärer ofta har god kreditvärdighet eftersom det finns en förutsägbar inkomst som tickar in varje månad. Inte sällan finns fastigheter och annan egendom som säkerhet vid behov. Däremot kan det vara lite olika med hur stora marginaler som olika pensionärer har och det är naturligtvis något som långivarna tittar extra noga på för varje individuell låneansökan.

  • Share post
HittaSMSLån