Kontokort

Kontokort är kort som kopplas till ens privata bankkonto och som därefter drar pengarna direkt från kontot när man använder det vid köp och konsumtion, istället för att få betalningarna gjorda på kredit och därefter få en faktura vid slutet av månaden som man behöver avbetala. Kontokort medför även andra fördelar, så som appar som medföljer korten, betalningar utan valutapåslag och snabba transaktioner mellan kontoinnehavare och mottagare. Kontokortsutgivare som P.F.C, Lunar och Revolut tänjer ständigt på gränserna och detta leder i sin tur till att allt fler funktioner erbjuds i samband med korten och att korten blir allt mer förmånliga att använda. För att komma igång med ett kontokort väljer du helt enkelt det kort som passar just dig bäst nedan och klickar därefter på knappen Ansök nu. För mer information om ett kort innan ansökning välj Läs mer.

Varför kontokort

Kontokort

Ett kontokort, som fungerar som ett debetkort eller ett betalkort, är ett bra alternativ till kreditkort eller bankkort då du själv får en bättre kontroll och själv kan sätta upp gränser för din privatekonomi. Dessutom kan ett kontokort vara billigare att använda än ett kreditkort eller bankkort, som du ofta får betala olika avgifter för när du använder dem. Exempel på internettjänster som erbjuder kontokort är Revolut, Lunar och P.F.C.

Med ett kontokort kan du bara göra av med den summa pengar som du har valt att sätta in på ditt konto. Om du istället använder ditt bankkonto har du tillgång till hela din lön, vilket också gör att du enkelt kan handla för mer pengar än du har tänkt dig. Med ett konto har du, till skillnad från kreditkort, inga krediter att ta hänsyn till. När man använder ett kreditkort är det lätt hänt att man ofta gör impulsköp, då du kan handla för mer pengar än du egentligen har, vilket kan slå tillbaka senare då krediten på kreditkortet ska betalas.

Relaterat: Vilka kreditkort är kostnadsfria?

Att skapa ett konto

Att skapa ett konto är enkelt och går snabbt. Det finns flera aktörer på marknaden som du kan välja mellan och som erbjuder mycket förmånliga tjänster där du slipper betala en massa onödiga avgifter. Efter att du har verifierat ditt konto får du ett kort utskickat till din hemadress inom några dagar. Därefter kan du göra insättningar till ditt konto och sedan göra inköp eller uttag av dina pengar, både i Sverige och utomlands.

Få bättre kontroll över din månadsekonomi

Med ett konto dit du kan föra över pengar från ditt bankkonto kan du själv välja hur mycket pengar du ska använda för dina inköp och dina löpande utgifter denna månad. Det innebär att du får en bättre kontroll över din månadsekonomi men också att du får alla dina utgifter som du betalar med ditt kontokort specificerade. Du kan aldrig göra större inköp eller större uttag av kontanter än för de pengar som du har satt in på ditt konto, vilket stoppar dig från att göra större impulsköp. För varje månad kan du sedan erhålla en specifikation över dina köp och uttag så att du kan se vart dina pengar har tagit vägen under respektive månad. Det gör att du får ett bra underlag för att planera din månadsbudget i framtiden.

Använda kontokort utomlands

Ska du ut och resa kan det vara en bra idé att sätta in sin reskassa på ett konto där du har ett anslutet kontokort. Det betyder att du slipper hantera större kontanter på resmålet men också att du inte behöver ta med dig ditt bankkort, dina kreditkort eller till och med betala för resekostnaderna på kredit. Eftersom ett kontokort är anslutet till VISA eller Mastercard kan du göra uttag av kontanter över hela världen, dessutom oftast helt avgiftsfritt i de flesta länderna. Du kan också göra inköp och normalt så slipper du då även valutapåslag, vilket innebär att du kan spara in betydande summor under din resa. Skulle pengarna ta slut på ditt konto kan du enkelt göra en överföring från ditt bankkonto över internet.