Kreditkort Utan Valutapåslag

Valutapåslag är en avgift som läggs till vid valutaväxling. Den som befinner sig i utlandet och använder ett kreditkort för att betala, till exempel i ett land som har Euro som valuta, kan komma att behöva betala en avgift vid varje köp som görs med kreditkortet, beroende på det valutapåslag kreditkortet har.

Ett valutapåslag på 2 % innebär att en kostnad på 500 kronor istället blir 510 kronor.

Valutapåslaget varierar bland kreditkort och är man någon som ofta reser eller befinner sig utomlands kan detta vara något man kan tjäna på att titta lite närmare på, eftersom det kan finnas pengar att spara genom att välja ett kreditkort som inte har något valutapåslag.

Nedanstående lista innehåller alla kreditkort som inte har ett valutapåslag 2022. För att ansöka om ett kreditkort, välj helt enkelt något av korten som passar dig och klicka sedan på knappen Ansök.

Undvik valutapåslag genom att välja rätt kreditkort

Allt fler personer har en önskan om att upptäcka nya platser runtom i världen. Det gör att fler och fler väljer att spendera sina semestrar i ett annat land, vilket i sin tur innebär fler och fler transaktioner som sker i utlandet.

Detta kan vara förenat med många valutaväxlingsavgifter, ifall man har ett kreditkort som har ett valutapåslag. Dock är denna avgift något som man kan undvika.

Genom att använda ett kreditkort som inte har något valutapåslag kan man använda sitt kort under resans gång, utan att behöva tänka på valutaväxlingsavgifter och andra påslag som kan tillkomma vid i andra valutor.

När är det rekommenderat att kreditkort används?

De flesta kreditkort går att använda såväl i Sverige som utomlands, vilket gör att kort kan användas dagligen oavsett vad det är för inköp man gör.,

En anledning till att använda kreditkort vid köp är de rabatter och fördelar man kan få vid kreditförbrukning. Använder man vissa kreditkort, exempelvis bonuskort, kan man nämligen tjäna poäng vid köp och dessa kan man sedan växla in mot rabatter och andra erbjudanden.

Vidare kan det kreditutrymme kreditkortet har göra det möjligt för privatpersoner att finansiera dyrare köp, såsom utlandsresor eller större köp.

Kort som har speciella reseerbjudanden eller rabatter vid reseköp kallas ofta för ”resekort”. En egenskap många resekort har är kostnadsfria valutaväxlingar. Är man ute efter ett kort utan valutapåslag kan man därför titta bland resekort och se om man hittar ett kort som har fördelaktiga erbjudanden vid reseköp, samtidigt som det inte har någon valutapåslag vid betalningar i utlandet.

Valutapåslag närmare förklarat

Valutapåslag är enkelt förklarat en avgift kreditgivare lägger vid växling mellan två valutor. Påslaget är vanligtvis på mellan 1-3 procent.

Påslaget läggs till eftersom olika valutor är värda olika mycket och för att växla en valuta mot en annan så tar bankerna ut en avgift.

Kortföretagen (exempelvis Visa och Mastercard) sätter dagligen en dagskurs för diverse valutor. Dagskursen ska återspegla valutornas kurser under den dagen. När konsumenter sedan väljer att göra köp med sitt kort, kredit- eller debetkort, så används denna dagskurs. Därefter tillkommer valutapåslag för att kompensera för eventuella risker kortföretagen tar vid valutaväxlingen.

Fördelar med ett kreditkort utan avgift och valutapåslag

För att erbjuda fördelaktigare kort erbjuder många kortutfärdare och kreditgivare kreditkort utan valutapåslag. Erbjudandet gör att kortköp enklare kan göras i andra länder utan att extra kostnader debiteras kortanvändaren. Detta leder i sin tur till att konsumenten oftare använder korten och det hela gynnar respektive parter.

Givetvis brukar kreditkort även ge användare andra fördelar, såsom möjligheten att låna pengar till låg ränta eller få cashback vid inköp. Till exempel innebär cashback att kortanvändaren kan få pengar tillbaka vid köp som görs med korten.

Dock är det viktigt att som kortanvändare alltid kontrollera om det tillkommer avgifter och andra kostnader utöver valutaväxlingsavgiften. Valutapåslaget är nämligen inte den enda avgiften kreditkortsföretagen kan ta ut. En annan vanlig avgift är exempelvis uttagsavgiften, som tillkommer ifall en kortanvändare använder kreditkort i en uttagsautomat för att ta ut kontanta pengar. Det är alltid rekommenderat att man läser kortets användarvillkor och vad som gäller för just ens egna kreditkort.

Välj ett kreditkort som har så låga avgifter som möjligt så kommer du att spara in pengar på sikt!