Låna pengar

Låna pengar

Att hamna i en situation där de egna pengarna inte räcker till är aldrig roligt. Trots det har många människor någon gång befunnit sig just där. Det kan vara så att man inte har råd med ett specifikt inköp som man verkligen vill ha eller behöver, men främst kan det uppstå ekonomiska problem i samband med oförutsedda utgifter. För att ha råd med sina utgifter eller inköp kan man behöva finansiera inköpet med hjälp av ett lån. På marknaden finns det idag mängder med seriösa och professionella banker och lånegivare, som mer än gärna ställer upp och hjälper till.

Nedan hjälper vi dig att jämföra lånen för att göra det så enkelt som möjligt för dig. Jämför enkelt genom att bara dra i slidern, och välj det belopp du är ute efter. Sedan kan du välja dina preferenser med hjälp utav filtrena, och klicka på “Mer info” för att läsa mer om kreditbolaget, eller “Ansök” för att snabbt ansöka om ett nytt lån.

Hur mycket vill du låna?

 • Filtrera sökning:
 • Betalningsanmärkning OK
 • Lån utan UC
 • Lägst kostnad

Flera låneformer att välja mellan

Eftersom marknaden är så otroligt stor finns det även ett brett utbud av olika typer av lån. Lånen är upplagda på varierande sätt, för att passa till olika situationer. De vanligaste lånen idag är dock privatlån, sms lån eller så kallade mikrolån. Vad man väljer beror naturligtvis på hur mycket pengar man behöver, hur snabbt man kommer kunna betala tillbaka och vad pengarna ska användas till. Utöver ovannämnda lån finns även bostadslån eller t.ex. bil- och båtlån.

Privatlån

Privatlån, även kallat blancolån, är en låneform som passar de allra flesta. En stor fördel är att man inte behöver någon säkerhet för att kunna få lånet beviljat och att man inte behöver redovisa vad man ska använda pengarna till. Du kan med andra ord låna pengar för ett bröllop, en semester, en bil eller för att betala av en större skuld. Till skillnad från sms lån och mikrolån så kan privatlån även uppnå relativt höga summor, vilket är positivt för den som är i behov av ett större belopp. Kraven för att få låna kan däremot vara snäva. Oftast får man inte ha någon betalningsanmärkning och utöver detta måste man uppnå ett visst belopp i taxerad inkomst.

Sms lån

Att ansöka om ett sms lån har blivit allt mer populärt och låneformen slog igenom som mest under år 2006. En mycket vanlig missuppfattning är att man ansöker om lånet via sms, men anledningen till varför låneformen har fått sitt namn beror främst på att all kommunikation mellan bank och låntagare sker just via denna kanal. Vid ett sms lån är kraven oftast mycket mildare och det går även bra att låna trots tidigare betalningsanmärkningar. Har du däremot en skuld hos kronofogden så kommer du inte att bli beviljad. En stor fördel är att man får ta del av sms lån med direkta utbetalningar varje gång. Det betyder att man sällan behöver vänta mer än några minuter innan pengarna finns på kontot. Sms lån inkluderar vanligtvis belopp mellan 100010.000 kronor, har en väldigt kort återbetalningstid och ibland höga räntor.

Mikrolån

MikrolånMikrolån blev som mest populärt för cirka 10 år sedan. Denna låneform liknas väldigt mycket med snabblånet (sms lån) och är en låneform där man kan låna mindre belopp med snabb återbetalningstid. Vanligtvis ligger återbetalningstiden på 30-60 dagar, även för de högre beloppen. Både i samband med mikrolån och sms lån bör man se upp för räntan. Det är inte ovanligt att räntan uppnår så höga siffror som 100-200 % av det totala lånebeloppet. Om du lånar 1000 kronor måste du alltså vara beredd på att betala 2000 kronor tillbaka. Att få pengar snabbt kan kännas mycket lockande, men var även säker på att du kommer kunna betala tillbaka i tid.

Krav för sms lån

Tack vare den moderna tekniken är det idag väldigt enkelt att ansöka om ett lån. Du behöver inte ta dig till någon bank eller tala med en bankman för att kunna göra ansökan och behöver sällan någon vidare dialog gällande lånet. För att ansöka om ett lån behöver du ha tillgång till internet och kan därefter välja mellan ett flertal aktörer. Företag som Lendo, Cashbuddy, Ferratum, Nanokredit och Loanstep är lånegivare som erbjuder sms lån och privatlån. I lånekalkylatorn har du möjlighet att själv se hur hög din månadskostnad kommer att bli beroende på hur högt belopp som du ansöker om och utifrån vald återbetalningstid. Att välja återbetalningstid är främst möjligt för den som ansöker om ett privatlån och vid sms lån brukar återbetalningstiden vara fast angiven.

Låt oss säga att du nu hittat en långivare som du är intresserad av. Innan du ansöker bör du se till att du uppfyller kraven. Dessa kan variera, men oftast gäller nedanstående punkter.

 • Vara minst 18 år gammal.
 • Vara folkbokförd i Sverige.
 • Klara av en kreditprövning med goda resultat (betalningsanmärkningar kan ibland kvitta).
 • Inneha ett svenskt bankkonto.
 • Ha ett mobilabonnemang registrerat i ditt namn med ett svenskt telefonnummer.

Låna pengar utan UC

Har man haft många betalningsanmärkningar eller ansökt om många lån samtidigt är det inte ovanligt att man känner en viss oro inför en kreditupplysning. Många människor tror att ett sms lån sker helt utan en sådan, men så är aldrig fallet. En kreditupplysning kommer alltid att tas på dig som privatperson, men det är inte säkert att banken använder sig av Upplysningscentralen, vilket många andra företag gör. Genom att välja en lånegivare som inte tar sin kreditupplysning via UC kan du undkomma problem som annars hade satt hinder i din ansökan. Dessa typer av lån har vi listat under “sms lån utan UC“.

Hur mycket pengar kan man låna?

En mycket vanlig fråga är hur mycket pengar man kan låna genom att ansöka om ett sms lån. Svaret på detta är väldigt varierande beroende på låntagarens ekonomiska situation och om det finns några tidigare betalningsanmärkningar eller tidigare skuld hos Kronofogden. Ju fler krediter och lån man har sedan tidigare kan också vara en anledning för banken att tveka på att låna ut pengar. Betalningsanmärkningar visar tydligt att låntagaren inte är ansvarsfull med sina lån.

Med det sagt är det inte säkert att man får avslag enbart på grund av dessa punkter. Allt som oftast går det mycket bra att få till ett sms lån ändå. Det vanligaste är att beloppen ligger på en lägsta summa av 1000 kronor, men kan uppnå som mest cirka 10.000 kronor. Personer som lånar för första gången har oftast ett lägre tak. Anledningen till detta är för att banken vill se att man kan hantera de utgifter som kommer med ett lån.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med snabb lån

Nackdelar med snabb lån

 • Höga räntor och avgifter.
 • Mycket tajt återbetalningstid.
 • Höga avgifter vid utebliven betalning.

Utbetalning efter att man lånat pengar

Det kanske främst är utbetalningen som lockar så många människor till att ansöka om ett sms lån. Pengarna betalas nämligen ut direkt efter att låntagaren har beviljat lånet. Beroende på vilken bank man har kan det ibland dröja några timmar, men generellt gäller direkta pengar på kontot. Detta har gjort att många människor väljer just sms lån som en lösning på akuta ekonomiska problem. Innan man dras med i lockelsen är det däremot otroligt viktigt att man är införstådd med de krav som långivaren har.

ekonomibloggar.nu