P2P Lån

Termen ”P2P lån” står för Peer-to-peer lån och betyder ”Person-till-person lån”.

Lånetypen går ut på att du som låntagare lånar pengar direkt av någon annan, exempelvis av rika individer, andra privatpersoner eller folk som vill investera pengar i lån. Till skillnad mot traditionella privatlån lånar du alltså inte pengar av en traditionell bank eller låneinstitut, utan istället lånar du pengar direkt av andra privatpersoner.

Lånen görs möjliga med hjälp av en förmedlare som säkerställer så att lånet går till på ett säkert och effektivt sätt. Dessa förmedlare finner du nedan.

Från din sida märker du ingen skillnad mellan lån från en vanlig bank eller lån i form av ett P2P-lån, utan det enda du gör är att du ansöker om ett lån, varefter folk som vill låna pengar kan välja att bevilja dig lånet utefter din kreditrisk eller inte. Om du beviljas lånet så får du det därefter utbetalt till ditt bankkonto som vanligt, och du återbetalar det varje månad, precis som ett traditionellt lån.

Trots att skillnaden inte är så stor mellan vanliga lån och P2P-lån så kan man få bra villkor ifall man ansöker genom P2P-lån. Detta eftersom långivaren inte är ett låneinstitut med kostnader och utgifter. Långivaren har alltså råd med att ta ut mindre i ränta än ett större låneinstitut hade gjort. För att läsa på mer om P2P-lån, hur de fungerar och hur de kan vara fördelaktiga för en, skrolla lite längre ner på sidan.

Nedan följer alla långivare som erbjuder P2P-lån. Använd dig av nedanstående låneplattformar för att låna pengar av privatpersoner.

Totalt finns det 1 st aktörer som erbjuder p2p lån.

Välj lånebelopp

Filtrera för:
 • Loanstep
  Lån mellan10 000 -
  25 000
  Ränta33.46%
  Löptid1 dgr -
  3år
  min. Ålder18 år
  check ikoncheck ikonDirekt Utb.
  check ikoncheck ikonEj UC
  check ikoncheck ikonBet anm OK
  check ikoncheck ikonRäntefri period
  check ikoncheck ikonP2P
  check ikoncheck ikonUtan säkerhet
  Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller. Startavgift: 0 kr, aviavgift: 60 kr/mån.

Vad P2P-lån är

”P2P” en typ av transaktion som sker mellan två jämlika parter: ”Peer to Peer” (från engelskans ord för ”part”). ”P2P-lån” är alltså lån som ges mellan två jämlika parter. I vardagligt tal menar man alltså en privatperson som lånar ut pengar till en annan privatperson.

Du som låntagare lånar alltså pengar direkt av någon annan och inte av ett finansinstitut vars verksamhet är att låna ut pengar.

För- och Nackdelar

Fördelarna med denna typ av lån kan vara flera:

 • Långivaren har inga omkostnader vilket betyder att de har råd med att ta ut lägre ränta på lånen.
 • Du kan låna av privatpersoner som är villiga att ta lite större risker jämfört med större låneinstitut, vilket betyder att lånekraven kan vara lägre och du kan få lån utan lika höga krav.
 • Villkoren kan vara mer fördelaktiga för dig, såväl som för långivaren.

Dock finns det också potentiella nackdelar man behöver vara medveten om innan man går vidare med P2P-lån:

 • Man bör endast använda en P2P-plattform som är beprövad, säker och godkänd av Finansinspektionen. Dessa plattformar listas i listan ovan.
 • Man bör aldrig låna mer än man behöver eller har råd med att återbetala.

Så länge man räknar på lånen och använder sig av en legitim och bra P2P-plattform så finns det egentligen få nackdelar jämfört med traditionella privatlån. Man gör därför rätt i att jämföra räntorna man kan få på P2P-plattformar och se om dessa konkurrerar med, eller matchar räntorna man kan få hos större privatlån och ifall villkoren är mer fördelaktiga kan man gå vidare med dem.

Några av de populäraste P2P-plattformarna idag är Loanstep och Lendify. För en fullständig lista, skrolla högre upp på sidan.

Så kan du få Peer-to-Peer-lån i Sverige

P2P-lån har funnits länge i Sverige. Flera plattformar finns tillgängliga för den som vill ansöka om ett svenskt P2P-lån. Så här gör du för att komma igång:

 1. Skrolla längre upp på sidan till listan över P2P-plattformar ovan. Samtliga plattformar är godkända av Finansinspektionen.
 2. Välj någon av P2P-lånen i listan.
 3. Gå vidare med en eventuell ansökan.

Antalet P2P-plattformar i Sverige växer och blir bara större med tiden. En av de populäraste P2P-lånen idag är Loanstep.

Avgifter och Räntor

P2P-lånens avgifter skiljer sig inte från de traditionella lånens avgifter på några större sätt utan det är samma avgifter det handlar om vid P2P-lån som det är vid större privatlån.

Det handlar oftast om följande avgifter:

 • Ränta
 • Uppläggnings- och startavgift
 • Administrations- och aviavgift

Vissa plattformar kan ha andra avgifter som kan tillkomma och andra kan ha färre avgifter, såsom ingen uppläggningsavgift eller annat. Därför bör man titta på plattformens hemsida för att ta reda på vilka avgifter som tillkommer för just den plattformen.

Räntorna varierar beroende på långivare och bestäms även av faktorer som låntagarens kreditvärdighet, lånebeloppet och andra faktorer. I allmänhet ligger räntorna på mellan 5-30%.

Hur kreditvärdigheten kontrolleras

Kreditvärdighet för låntagare som söker P2P-lån kontrolleras genom att företaget samlar in och analyserar historisk finansiell information om låntagaren. Detta görs med en kreditupplysning, och inkluderar en genomgång av kreditbetyg, kredithistorik, inkomst och andra faktorer som kan påverka låntagarens förmåga att återbetala lånet.

Vanliga kreditupplysningsföretag som långivaren gör kreditupplysningen hos är UC, Creditsafe, Bisnode, Safenode och andra kreditupplysningsföretag som är aktiva i Sverige.

Lån via SMS

Smslån är lån med följande egenskaper:

 • Korta återbetalningstider
 • Snabba utbetalningar
 • Låga krav
 • Dyra avgifter

Det kan ibland vara fördelaktigt att ansöka om smslån så länge man räknar på lånen och vet om att man har råd med dem.

För den som vill låna pengar och behöver ha pengarna på kontot direkt kan det kännas tryggt att veta att alternativen bland P2P-lån är flera.

Välj helt enkelt en plattform som erbjuder lån på beloppet du söker ovan och gå vidare.

Relaterat: Direktlån

Det bästa P2P-lånet

Det finns inget ”bästa” P2P-lån, det finns endast vissa lån som är bättre än andra eftersom olika lån lämpar sig för olika låntagare. Mer information om vilka P2P-lån som sticker ut ur mängden nedan.

Till exempel om du söker ett lån med akut utbetalning så kan du vara villig att betala lite extra för denna fördelen, medan någon som söker ett lån med så låg ränta som möjligt kunnat föredra ett lån med en saktare utbetalningstid, men som har en lägre ränta.

Olika lån passar olika konsumenter olika bra.

Dock finns det vissa P2P-lån som sticker ut ur mängden, allt sammantaget. Ett av de populäraste P2P-lånen i Sverige idag är Loanstep. Två andra väldigt populära alternativ är Lendify och Brocc.

Relaterat: Hur fungerar Lendify?

”Person-till-person” lån med låg ränta

Med HittaSMSLån blir det enklare att hitta P2P-plattformarna som har de absolut lägsta räntorna tillgängliga. Du gör så här:

 1. Skrolla högre upp på sidan och se listan över P2P-plattformar.
 2. Specificera beloppet du söker lån på.
 3. Listan kommer att filtreras och visa matchande P2P-plattformar. Titta på vilka effektiva räntor plattformarna kan erbjuda.
 4. Gå vidare med plattformen som har de absolut lägsta räntorna som kan passa dina behov.

På 4 enkla steg kan du snabbt hitta P2P-lån som kan passa dig, med förmånliga räntor och med egenskaper du söker.

P2P-lån utan UC finns!

Den som inte vill att kreditupplysningen ska tas hos UC (Upplysningscentralen) har alternativ att välja mellan. Gör så här för att hitta P2P-plattformar som inte tar kreditupplysningen hos UC:

 1. Skrolla längre upp på sidan till listan över P2P-plattformar.
 2. Bocka för Ej UC med filterlådorna ovanför listan.
 3. Listan kommer nu att filtreras och visa alla P2P-långivare som inte tar en kreditupplysning hos UC.

Viktigt: När man talar om ”lån utan UC” menar man inte lån där en kreditupplysning inte överhuvudtaget tas, utan man menar endast att kreditupplysningen istället tas hos ett annat kreditupplysningsbolag, som exempelvis Creditsafe eller Bisnode.

För att se alla lån som inte tar en kreditupplysning hos UC, besök sidan Låna pengar utan UC.

Även Peer-to-Peer-lån med betalningsanmärkning finns

Den som har en eller flera betalningsanmärkningar och har svårt att få lån på olika håll kan göra ett sunt försök med olika P2P-lån. Det finns nämligen P2P-lån som kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar. Gör så här:

 1. Skrolla upp till listan över P2P-lån ovan.
 2. Bocka för Betalningsanmärkning OK i filterlådorna ovanför listan.
 3. Välj någon av långivarna som dyker upp i listan. Alla P2P-lån som dyker upp efter att du bockat för Betalningsanmärkning OK beviljar lån trots en eller flera betalningsanmärkningar.

För att se alla lån som accepterar betalningsanmärkningar, oavsett P2P-lån eller vanliga snabblån, besök sidan Låna pengar med betalningsanmärkning.

Relaterat: Företagslån med betalningsanmärkning

Dock kan du inte få lån med skuld hos Kronofogden

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden blir det i regel svårt att få något lån förutom samlingslån eller skuldsaneringslån.

Att få ett P2P-lån blir omöjligt med ett skuldsaldo hos Kronofogden. Det man behöver göra för att få ett lån är att först förbättra sin kreditsituation och lösa skulden man har hos KFM. Följande kan provas:

 1. Ansöka om ett nystartslån.
 2. Lösa tidigare skulder.
 3. Ansöka om ett lån så snart skulderna är lösta.

Har man en aktiv skuld hos KFM blir det i regel omöjligt att få konsumtionslån, eftersom man redan har en befintlig skuld man behöver återbetala och i många fall behöver leva på existensminimum för att betala tillbaka lånet, vilket innebär att man varken är i en position, eller har råd med att ta an ett nytt blancolån som man planerat att förbruka åt något orelaterat.

Läs mer: Hur lånar man pengar trots skuld hos Kronofogden?

Skillnaden mellan P2P-lån och banklån

P2P-lån är lån som ges av privatpersoner eller företag till andra privatpersoner eller företag, via en online-marknadsplats. Banklån är lån som fås från en bank, vanligtvis med hjälp av ett bankkonto och kreditvärdering. P2P-lån är vanligtvis billigare och mer flexibla än banklån, eftersom banken inte är involverad. De erbjuder dock lägre lånebelopp och kan vara mer riskabla för låntagaren, eftersom ingen bank står bakom lånet och det är upp till låntagaren att verifiera långivarens trovärdighet. Banklån har vanligtvis lägre räntor och högre lånebelopp, men kräver ofta mer för att lånen ska beviljas.

Sammanfattning:

 • P2P-lån är billigare och mer flexibla än banklån.
 • P2P-lån har lägre lånebelopp än banklån.
 • P2P-lån kan vara mer riskabla för låntagaren eftersom ingen bank står bakom lånet.
 • Banklån har vanligtvis lägre räntor och större lånebelopp.
 • Banklån kräver ofta mer för att lånen ska beviljas.
 • Banklån erbjuds av banker medan P2P-lån erbjuds av andra privatpersoner/företag via en online-marknadsplats.

Vanliga frågor och svar

Tiden det tar för att få ett P2P-lån beviljat kan variera beroende på långivaren, men det vanligaste är att det tar några dagar. I de flesta fall tar det bara några minuter att ansöka om ett P2P-lån, men det kan ta lite längre tid för långivaren att granska ansökan och godkänna den.

Det finns ett antal faktorer som avgör om du kommer att få ditt P2P-lån beviljat, till exempel din kreditvärdighet, din ekonomiska situation, din inkomst och din tidigare lånehistorik. Alla långivare kommer att granska dessa faktorer noggrant innan de fattar ett beslut. Du kan också behöva leverera ytterligare information som de kan använda för att kontrollera din identitet och din bakgrund.

Bästa långivare enligt kunder

angle-down ikon Favoritlångivare hos kunder som söker detta lån

Loanstep
Lånebelopp10 000 - 25 000 kr
Löptid1 dgr - 3år
Ränta33.46%
Direkt utbetalningcheck ikon
Betalningsanmärkningcheck ikon
Ej UCcheck ikon
Ålderskrav18 år
Räkneexempel: Ett lån taget 2024-01-01 med kreditbelopp på 27 500 kr till 22,59 % rörlig årlig kreditränta med en återbetalningstid på 36 månader som återbetalas genom 36 avbetalningar om ca 1 059 kr, ger en effektiv ränta på totalt 33,99 %. Totalt att betala är 40 611 kr, av vilket 2 500 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst SBL Finans AB tillhandahåller. Startavgift: 0 kr, aviavgift: 60 kr/mån.