Tips om amortering

Hur är det med dina möjligheter att klara framtida amorteringar? Har du svårt att klara återbetalningarna redan nu? Då är det dags att agera genom att etablera goda ekonomiska vanor som hjälper dig minska dina skulder.

Lista med tips om amortering

Nedan följer nio tips som förhoppningsvis hjälper dig att klara dina amorteringar:

  1. Gör inte misstaget att använda ditt kreditkort för att betala räntor och amorteringar. Det skapar en tillfällig och falsk känsla av att du har löst problemet. I själva verket har du bara ökat på din totala skuld. Du måste fortfarande betala tillbaka varenda krona men nu måste du dessutom göra det till sämre villkor eftersom den nya skuldförbindelsen sannolikt har ökat räntebördan.
  2. Du måste ta reda på hur stora dina utgifter är idag och samtidigt försöka att få ett grepp om vad utgifterna förväntas bli under den närmaste tiden framöver. Med alla räkningar och kvitton på bordet så kommer du sannolikt att bli ganska förvånad över var dina pengar tar vägen och hur mycket som försvinner till utgifter som du inte riktigt har tänkt på.
  3. För att klara dina skulder så måste du göra uppoffringar. Inse att vissa utgifter måste bort.
  4. Försök att om möjligt skifta från krediter med högre ränta och sämre betalningsvillkor till krediter med lägre ränta och bättre villkor. Det finns nästan alltid möjlighet att samla krediter i ett nytt lån med bättre ränta.
  5. Använd ditt sparkapital (även om det är förståeligt att du helst inte vill göra det). Om du ligger illa till med amorteringar och räntor så är det bättre att betala av på skulderna än klamra sig fast vid ett automatiskt månadssparande.
  6. Kapa onödiga utgifter för att säkerställa att dina pengar i första hand går till att betala tillbaka dina skulder. Med andra ord är det dags att lära dig äta billig mat, sluta röka och allt det andra som du redan vet att du måste göra. Billigare matlagning behöver förresten inte vara så farligt. Se det som en utmaning att fixa en god middag för bara några tior.
  7. Det kan vara en god idé att fråga om stöd från familj och vänner. Samtidigt ska du vara försiktig när du gör det eftersom det kan skapa en grogrund för konflikter. En överenskommelse om lån ska alltid dokumenteras på papper och undertecknas. Det sistnämnda är viktigt eftersom förutsättningar kan förändras på ett ögonblick.
  8. Berätta rakt och ärligt för dina fordringsägare om hur det ligger till. Glöm inte att även informera eventuella borgenärer om att du har problem med att betala. Ring upp långivarna och förhandla om reducerad räntesats och/eller lägre månadsamorteringar. Du har absolut en bra chans förbättra läget och det finns ingenting att förlora. I sammanhanget är det viktigt att påminna om det faktum att långivarna har affärsmässigt intresse av att hjälpa dig att komma på fötter.
  9. Håll dig till din plan. Om du slarvar så riskerar du att sjunka allt djupt i skuld. Om du följer din plan så är du på rätt kurs mot att bli skuldfri.
  • Share post
HittaSMSLån