Vad är scoring inom lån?

Kreditscoring är ett system som används av en långivare, som t.ex ett kreditinstitut, bank eller långivare för att kontrollera hur pass hög kreditvärdighet en låntagare har.

Hur går kreditscoring till?

Vad är kreditscore?

Det börjar med att en privatperson eller företag behöver låna pengar och ansöker därför om ett lån hos en bank, smslån, mikrolån, snabblån eller annan form av lån. Långivaren utgår då från ett antal kriterier som ger olika sorts poäng beroende på kriterium. Denna samlar ihop information om låntagaren och sätter sedan igång med att gå igenom kriterielistan och utge score enligt denna.

Vilka kriterier gäller för olika kreditscore?

Långivaren sätter sin egna gräns på hur många poäng du som låntagare behöver för att nå upp till lägsta gräns för att erbjudas ett lån och även vilka kriterier du behöver uppfylla är upp till denna att bestämma själv. Därför kan det vara olika krav hos olika långivare, så man bör inte ge upp bara för att man nekas på det ena eller andra stället. Långivaren kan välja att samla in information om t ex:

  • Hur mycket du tjänar och vilka tillgångar du har
  • Tidigare betalningshistorik

Långivaren vill veta vad du tjänar och vilka tillgångar du har för att kunna beräkna om det finns anledning att misstänka att de lånade pengarna inte kommer tillbaks. En slags riskanalys görs i och med detta. Ju större tillgångar eller inkomst du har, desto säkrare sitter du och får högre score i denna ranking. Tidigare betalningshistorik undersöks också av samma anledning. Betalningsanmärkningar ger lägre score och man ligger då i högre riskfaktor för att inte kunna betala tillbaka de lånade pengarna.

Vart och hur kan jag enklast ansöka om lån?

Man kan enkelt göra en kreditupplysning på sig själv innan man sätter igång med sin ansökan om lån för att se vilka möjligheter och chanser man har. Detta kan bland annat göras på Upplysningscentralen eller en tredjepart som Creditsafe och Bisnode. Det finns även en del tjänster online där man kan testa sin kreditvärdighet via detta score-program som många långivare använder sig utav.

Vissa långivare utger lån med låga krav eller lån åt folk utan fast inkomst och det är möjligt eftersom denna själv bestämmer vilken lägsta gräns de vill gå efter. Det finns också en hel del olika typer av lån att titta närmre på om man blir nekad ett lån hos en bank eller kreditgivare, t.ex. snabblån, microlån och smslån där man oftast har sänkta krav och därmed kräver lägre kreditscore.

Kreditscoring används mer eller mindre flitigt också hos olika aktörer. Mindre kreditgivare som t.ex arbetar med snabblån och kreditlån har oftast ett mer kravlöst kreditscoring-program att följa och detta är då lämpligt att använda sig utav vid ansökan om lån av mindre belopp. Ska du köpa en fastighet eller av någon anledning behöver ansöka om ett större belopp bör du hellre vända dig till ett större kreditinstitut eller en bank. Där kan de använda kreditscoring mer flitigt och detta är en trygghet både för dig som låntagare men också för långivaren, som får en bättre bild av din ekonomi.