Vad är en reseförsäkring?

En reseförsäkring är kort och gott en försäkring för dig när du reser utomlands. I korta drag så står försäkringen för kostnaderna i det fall du blir sjuk i utlandet och behöver besöka ett sjukhus, behöver betala för en akutbiljett hem igen, hamnar i en allvarlig olycka och får en massa oväntade kostnader som du behöver stå för och mer.

I lite bredare drag så är en reseförsäkring viktig när du ska ut och resa, eftersom den täcker en stor del av de kostnader som du kan få om du blir sjuk eller är med om en olycka utomlands. Som exempel kan nämnas att akutvård utomlands kan kosta från 20 000 kronor per dag och uppåt. Om du är med om en allvarlig olycka som kräver speciell transport hem så kan priset för denna hemresa hamna på upp till en miljon kronor. Om du reser inom EU så omfattas du dock av speciella sjukvårdsvillkor vilket innebär att du inte behöver betala för akut sjukvård eller förlossningar. Dock så kan det ändå vara bra att ha en reseförsäkring då den täcker in mycket annat än bara sjukvård.

Läs mer: Kreditkort som erbjuder kompletterande reseförsäkring

Reseförsäkring inom hemförsäkringen

I din hemförsäkring så ingår också en reseförsäkring som normalt brukar vara giltig för resor på upp till 45 dagar. Om du ska resa under längre tid så kan du förlänga reseförsäkringen eller så kan du teckna en kompletterande reseförsäkring. Försäkringar som du har som privatperson är viktiga när olyckan är framme. Kostnaderna för sjukvård och transporter är enorma om du saknar försäkring och därmed så finns det en stor risk att du får sämre sjukvård än du behöver. Det är precis som med många andra försäkringar som exempelvis en låneskyddsförsäkring och kreditskydd som gör att du får hjälp med att amortera dina lån om du blir sjuk, arbetslös eller råkar ut för en olycka. Det finns många försäkringar på marknaden som är mindre viktiga men när det kommer till försäkringar för sjukvård så måste man alltid se till att man har ett fullgott skydd så att man inte hamnar i svåra situationer.

Hur reseförsäkringar funkar

En reseförsäkring ger dig trygghet om något skulle inträffa på din resa. De allra flesta länder kommer att kunna ge dig gratis akutvård vid ett tillfälle om du råkar ut för en olycka eller om du har en mycket svår sjukdom som är livshotande. Men denna vård kommer inte att räcka för att du ska bli återställd och med tanke på att en enda dag med intensivvård kan kosta mellan 20 000 och 50 000 kronor så kommer din sjukvårdsräkning snabbt att bli väldigt stor. Har du dock en reseförsäkring så får du din sjukvård betald genom ditt försäkringsbolag vilket innebär att du ökar dina chanser att bli helt återställd efter en olycka.

Försäkra resan så du kan vara trygg

Har du en hemförsäkring så har du oftast en reseförsäkring som ingår. Den gäller vanligtvis i upp till 45 dagar, men det är viktigt att kolla upp exakt vad som gäller. Dock så bör du inför en resa granska din hemförsäkring för att se vad som ingår i reseförsäkringen och vilka maxbelopp som försäkringsbeloppet betalar ut. Ibland så är det begränsade belopp eller begränsat skydd vid sjukdom eller olycka, vilket kan innebära att du behöver köpa till en kompletterande reseförsäkring för att få ett fullgott skydd. Tänk också på att en vanlig reseförsäkring ger dig ett skydd under en semesterresa eller en kortare resa. Om du exempelvis ska arbeta eller studera utomlands så behöver du istället teckna försäkringar som ger dig rätt skydd under den tid som du vistas utomlands.

Tänk också på att en vanlig reseförsäkring inte täcker olyckor som inträffar under extraordinära resor. Exempelvis så finns det ofta undantag i din reseförsäkring för olyckor som inträffar då du klättrar i berg, dyker i farliga vatten, hoppar fallskärm eller utför andra farliga aktiviteter där risken för olyckor ökar markant.

Planera din reseförsäkring

Du bör kontrollera vilken reseförsäkring du behöver för det land eller de länder som du ska besöka – och du bör vara ute i god tid. Oftast har du ett bra reseskydd i din hemförsäkring men om du ska resa under en längre tid så kanske det reseskyddet upphör under resan. Ett reseskydd inom en hemförsäkring kan också ha ett begränsat skydd vilket kan kräva att du behöver komplettera med en riktig reseförsäkring för att få ett fullgott skydd i samband med olyckor eller sjukdom.

En reseförsäkring innehåller ofta även andra skydd för olika situationer som exempelvis om du skulle bli utsatt för en stöld, om du skulle bli rånad eller om du skulle bli strandsatt i ett land på grund av olika orsaker.

Sätt att få en smidig reseförsäkring

Det finns flera sätt att få en kostnadseffektiv och billig reseförsäkring.

Ett av de populäraste sätten är att helt enkelt köpa sina resor med ett resekort. Dessa kort medför en massa poäng i samband med att man betalar för sina resor samt så bjuder många utav dem på en kostnadsfri reseförsäkring, vilket innebär att kreditbolaget står för alla dina akuta kostnader i utlandet och att du inte behöver tänka på något kostnadsmässigt när du är i utlandet.

Resekort är inte lån som man ansöker om till att resa utan resekortet är en kredit som man får och kan därefter spendera som man önskar. Krediten kan man också därefter betala som man önskar. Vill man betala för resan omedelbart kan man helt enkelt be kreditbolaget om en faktura på köpet och kan därefter betala för denna direkt. Önskar man så kan man även delvis betala för denna.

Alla dessa förmåner samt en reseförsäkring ingår i resekort vilket gör dem väldigt populära för folk som söker just de bästa villkoren innan de bokar en resa. För resekort, besök helt enkelt sektionen som listar kreditkort på denna sida.