Vad är ett SMS lån?

Sms lån är en form av lån där låntagaren kan ansöka om små lån utan säkerhet. I Sverige blev sms lån känt som ett begrepp i mitten på 2000-talet då man började marknadsföra tjänsten och det nya var då att man fick svar om beviljat lån direkt via sms.

Beskrivning av tjänsten sms lån

År 2006 var året då sms lån blev ett vida känt begrepp i Sverige och Norden. Liknande låneformer har funnits tidigare både i Finland och i andra länder, men det nya var nu att man fick besked via sms. Kortare krediter och snabblån var alltså inget nytt i sig.

Tack vare den snabba ansökningstiden och att man fick svar via sms gjorde att lånen blev väldigt populära på kort tid då de kändes moderna och rätt i tiden.

Sms lån, eller snabblån som de också kallas, gör att man på ett snabbt och smidigt sätt kan låna en mindre summa pengar, till exempel i slutet på månaden innan lönen kommer in på kontot eller för oförutsedda utgifter.

När tjänsten fortfarande var ny kunde man som högst ansöka om summor upp till 5000 kr som skulle betalas tillbaka inom en månad, men numera kan man ha en kredittid mellan 90 dagar och i vissa fall upp till 5 år!

Namnet smslån är egentligen missvisande, för det kan låta som att man ansöker om lånet via sms, men så är inte fallet. Ansökan görs via nätet och en vanlig kreditprövning görs, precis som när man ansöker om vilken annan typ av lån som helst. Den ansökande ska uppfylla vissa kriterier så som att ha en fast inkomst, vara folkbokförd i Sverige och så vidare.

Namnet hänvisar främst till att sms är den form av kommunikationskanal som företagen använder sig av under själva processen för att vara i kontakt med den ansökande låntagaren, vilket gör det hela väldigt smidigt.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är kostnaden för lånet kan man säga. Den effektiva räntan räknas på årsbasis och är det som man betalar till långivaren för att kunna ta ut lånet. Procentsatserna på räntan varierar mellan olika lånegivare, så det gäller att jämföra de olika företagen innan man ansöker.

Just när det kommer till små lån som sms lån är det dock svårt att räkna ut den effektiva räntan, då de är på en så kort tid. Det bästa är istället att fokusera på den totala återbetalningskostnaden för sitt lån, och strunta i att räkna på den effektiva räntan som ofta kan visa på flera hundra procent i och med att lånet är på en så pass liten summa över en väldigt kort tid.

Se upp för skumma aktörer

I Sverige finns det mellan 30 och 40 aktörer som erbjuder sms lån eller snabblån i någon form. Tyvärr finns det alltid oseriösa företag som förstör för andra långivare, och som ger hela branschen ett oförtjänt dåligt rykte. De största långivarna inom branschen har därför startat föreningen SKEF, som agerar som en vakthund för att säkerställa en trygg bransch för de låntagare som vill använda sig av tjänsten.

Det man kan tänka på när man ska ansöka om sms lån är detta

  • Väldigt höga priser — Se upp för företag som har skruvat upp priserna ordentligt på sina hemsidor.
  • Tillstånd från Finansinspektionen — Enligt lag måste ett företag som sysslar med krediter ha ett giltigt tillstånd från Finansinspektionen för att kunna bedriva sin verksamhet.
  • Sidan verkar skum — Se upp för varningstecken, som sidor som ej fungerar optimalt, stängs ner, eller är dåligt översatta m.m.
  • Ingen kontakt eller kundtjänst — Se upp för företag som inte har kontaktuppgifter eller en kundtjänst i egen regi.

Framtid för sms lån

Framtiden ser fortsatt ljus ut för denna typ av lån. Det är verkligen ett smidigt sätt om man snabbt behöver ett extra tillskott i kassan. Det kan vara så att man behöver låna pengar snabbt inför en oförutsedd händelse, som exempelvis att bilen gått sönder eller för att betala en räkning som man glömt bort. Oavsett vad situationen är så kan man ansöka via nätet och oftast får man svar väldigt snabbt.

Idag erbjuds även större summor på samma sätt, så man är inte längre begränsad till ett par tusenlappar. Kom dock alltid ihåg att läsa alla villkor noggrant och räkna ut den totala återbetalningskostnaden, så att du inte tar ett för stort lån som blir besvärligt att betala tillbaka.