Vad är lagarna och reglerna kring SMS lån?

Att ta sms lån är ett smidigt sätt att snabbt få pengar in på kontot men samtidigt kan det kännas lite oroligt. Ryktena som florerar kring oseriösa sms lån är nämligen många och därmed kan det kännas svårt att veta om det verkligen går att lita på kreditbolaget som ger sms lånet. Förmodligen finns det en eller annan oseriös aktör bland kreditbolagen, men du kan känna dig trygg med att alla företag som ger krediter har skyldigheter mot sina kunder. Faktum är att de har ett helt gäng regler att följa vid sms lån och dessutom behöver de tillstånd från Finansinspektionen för att driva sin verksamhet och därmed granskas de också av Finansinspektionen. Här följer en lättare förklaring på några av dessa regler.

Konsumentkreditlagen

Vid sms lån så är det Konsumentkreditlagen som gäller. Kanske undrar du nu vad ett sms lån är? Eller vad det är som gör att ett lån kallas för ett sms lån? Begreppet används vitt och brett. Det är ingen dum fråga att ställa sig, men mycket enkelt förklarat så är sms lån alla typer av smålån där du kan få pengarna snabbt, där lånekostnaden är relativt hög och där du måste återbetala lånet inom en relativt kort tidsperiod. Sett till Konsumentkreditlagen så spelar det dock ingen roll om du tar ett sms lån, ett bolån eller något annat lån—alla kreditinstitut måste nämligen hålla sig inom ramarna för Konsumentkreditlagen.

God kreditgivningssed

En av de viktigare delarna att ta med sig från Konsumentlagen är att kreditgivaren ska iaktta god kreditgivningssed. Att iaktta god kreditgivningssed innebär bland annat följande:

  • Att kreditgivaren omsorgsfullt tar tillvara kredittagarens intressen.
  • Att kreditgivaren svarar på de frågor som kredittagaren eventuellt kan ha.
  • Att kreditprövning görs.
  • Att effektiv ränta redovisas.

Kreditprövning

Det är lätt att tro att en kreditprövning inte görs vid sms lån eller att kreditprövning åtminstone inte görs när långivaren hävdar att de erbjuder sms lån utan UC. Detta är dock en missuppfattning och beror förmodligen på att låntagare tror att UC är detsamma som kreditprövningen, trots att UC i själva verket enbart är ett av alla de företag som erbjuder kreditupplysningar. Sanningen är den att kreditinstituten måste göra en kreditprövning eftersom de annars bryter mot Konsumentkreditlagen. Kan hända finns det de bolag som undlåter att hålla sig till dessa regler om kreditprövning men då bör du som låntagare snabbt dra åt dig öronen, eftersom de tyder på att långivaren inte har ren mjöl i påsen.

Effektiv ränta

Enligt Konsumentkreditlagen så måste den effektiva räntan (ofta förkortad till eff. ränta) anges och detta ska göras på två ställen:

  • Den ska finnas med i låneansökan.
  • Den ska finnas med på låneavtalet.

Att den effektiva räntan anges är ett sätt för låntagaren att veta vad hela lånet kostar på årsbasis. Lånets avgifter räknas samman med lånets räntesats och på så vis fås räntesatsen fram för den effektiva räntan. Tidigare var det vanligt att låntagare av sms lån tog lån utan att ha någon egentlig aning om vad lånet skulle komma att kosta dem och av den anledning är det att regler om effektiv ränta har uppstått. Eftersom du redan vid låneansökan vet vad den effektiva räntan kommer att bli så kan du enklare jämföra vad olika sms lån kommer att kosta och du har en ärlig chans att upprätta en verklighetstrogen budget för amorteringen av ditt lån.

Ångerrätt

Ångerrätt gäller inte bara vid köp av varor och dylikt utan det finns även regler om ångerrätt när du tar sms lån, vilken vanligen gäller i två veckor från det att lånet beviljades. Vid just sms lån finns det dock en liten hake och det har att göra med att dessa betalas ut så pass snabbt som de gör. Om du ångrar ditt lån så måste du ändå betala räntan för den tid som du har haft de lånade pengarna i din ägo. Det här innebär att reglerna för sms lån gör så att du nästan alltid måste betala en viss summa för lånet, även om du ångrar det och genast betalar tillbaka pengarna. Det är därmed inte fel att fundera en gång extra över huruvida du verkligen behöver ett lån innan du ansöker om det.