Vad Är Scoring Inom Lån?

Kreditscoring är ett system som används av en långivare, kreditinstitut och banker för att bedöma hur pass kreditvärdig en kreditsökande är.

Så går kreditscoring till

Vad är kreditscore?

Det börjar med att en privatperson eller företag behöver låna pengar och ansöker om ett lån hos ett kreditinstitut. Långivaren tar en kreditupplysning och upplysningsbolaget gör en bedömning. Bedömningen resulterar i ett så kallat ”score”, eller ”kreditscore”, som visar på kreditsökarens kreditvärdighet.

Långivaren får kreditupplysningen, ser kreditscoringen och gör därefter en bedömning på om ansökan beviljas eller inte.

Kriterier som avgör kreditscore

Långivaren sätter sin egna gräns på hur högt score låntagare behöver ha för att beviljas ett lån av dem. Vidare så kan olika kreditupplysningsföretag göra sin bedömning på olika sätt. Några av de populäraste kreditupplysningsbolagen är Creditsafe, Bisnode och Upplysningscentralen.

Vanliga faktorer som avgör en kreditsökares kreditscore är:

  • Sökandes inkomst
  • Tidigare betalningshistorik
  • Tidigare kreditupplysningar
  • Existerande krediter
  • Civilstatus
  • Boende
  • Med mera

Som tidigare nämnt så olika kreditupplysningsbolag kreditupplysningar på olika sätt. Alla kreditupplysningar tittar inte på samma sak. Till exempel så tittar bolagen Creditsafe och Bisnode inte på tidigare kreditupplysningar, medan Upplysningscentralen tar det i beräkning när de gör en bedömning.

Så kan du se din kreditscore

Du kan enkelt göra en kreditupplysning på dig själv innan du ansöker om lån, för att se hur din kreditprofil ser ut.

Detta kan du bland annat göra på Upplysningscentralens hemsida, eller hos en tredjepart som MinKreditkoll.

Vissa långivare erbjuder lån som har låga krav och lån utan krav på fast inkomst, och dessa möjliggörs eftersom långivaren själv bestämmer vid vilket kreditscore de börjar neka inskickade ansökan.

Kreditscoring används mer eller mindre flitigt hos olika aktörer. Mindre kreditgivare som exempelvis arbetar med snabblån eller smslån oftast har lägre scoringkrav, medan större kreditgivare såsom banker och hypotekslångivare oftast har större krav på scoring. Ska du köpa en fastighet eller av någon anledning behöver ansöka om ett större lån så bör du alltså vända dig till ett större institut eller en bank, där scoring används mer flitigt eftersom detta är en trygghet för dig som låntagare, då du får ett lån som bättre passar din ekonomi.