Vad är Skipperi?

Företaget Skipperi grundades år 2019 i Finland och har idag två kontor: ett i Stockholm och ett i Helsingfors.

Genom företaget kan man hyra båtar direkt från en privat båtägare. Här finns motorbåtar och segelbåtar att hyra. Du som vill hyra bokar direkt av ägaren via företaget på deras marknadsplats. På detta sättet möjliggörs det för fler att upptäcka livet på havet. Kanske vill du testa att segla? Med denna tjänst, så blir resurserna effektivare, ägarna tjänar en slant och många fler kan komma ut på havet än som tidigare var möjligt. Man kan låna pengar till köp av båt om man inte vill hyra. Ett bra sätt att bestämma sig vilken bår man vill köpa är att testa att hyra olika och se vilken som passar en bäst.

Visionen

Tanken bakom företaget är bland att alla ska kunna ha möjligheten till ett liv på sjön. Man vill ha färre båtar kvar i hamnarna och fler i vattnet.

Skipperi sägs vara havets Airbnb, där de som äger sjöfartyg och båtar enkelt kan hyra ut dem och sätta dem i bruk medan de inte är i användning. Skipperi har som mål att växa och bli internationella och precis som Airbnb förmedlar privata bostäder så förmedlar Skipperi istället privatpersoners båtar.

Så här går det till

Skipperis hemsida
Skipperi’s hemsida.

Om man är intresserad av att hyra av en privatperson så ska du titta på vilket utbud som finns. Därefter väljer du den som passar dig bäst och som du är mest intresserad av. Du väljer dag eller period i bokningskalendern. Man kan hyra från 1 dag och uppåt. Vissa ägare har dock satt ett krav att du måste hyra flera bestämda dagar i rad.

Nästa steg är att skicka en bokningsförfrågan till den privatperson som hyr ut den som du är intresserad av. I denna förfrågan beskriver du vad du tänkt göra under perioden du hyr. Uthyraren tar då ställning till din förfrågan och utvärderar sedan denna. Det går bra kontakta varandra i en chatt för att exempelvis ställa frågor. Det är bara vid en godkänd bokningsförfrågan som det finns möjlighet att göra en betalning. Denna betalning görs online via marknadsplatsen och du verifierar dig genom ditt BankID (likt hur man gör när man lånar pengar med BankID). Bokningen blir bindande efter du har betalt reservationsavgiften. Den blir även bindande om du betalar hela beloppet vilket måste göras om det är mindre än 30 dagar fram tills dess att din hyrperiod börjar. Pengarna för hyresperioden betalas ut till uthyraren först efter hyresperiodens slut. Detta ger en extra säkerhet för dig som hyr här.

Läs mer: Vilka långivare erbjuder lån till konsumtion?

För att få lov att hyra, så måste du berätta om dina erfarenheter och kunskaper från sjön. Du måste även ge kontaktuppgifter till referenspersoner som kan styrka dina kunskaper och erfarenheter som du uppger. Överlämnandet sker genom ett personlig möte mellan den som hyr och den som hyr ut.

Efter hyresperioden så får du som hyrt och uthyraren betygsätta varandra med stjärnor och du kan även skriva en kommentar i din betygssättning. De som inte sköter sig och får dåliga recensioner från andra blir uteslutna från marknadsplatsen.