Världens 10 rikaste personer genom tiderna

Visst är det väl så att vi gärna beundrar de människor som är förmögna? Trots allt är det ofta mycket hårt arbete som ligger bakom rikedomen, där det samtidigt krävts ett skarpt sinne—samt en portion tur—för att nå dit. Andra blir rika eftersom de helt enkelt föds i rätt familj. Det finns ingen enkel och specifik väg till att bli rik, då skulle fler av oss vara miljardärer. Men vilka är då de rikaste personerna eller släkterna genom tiderna och vad uppgick deras respektive förmögenheter till? Det ska vi ta reda på här nedan genom att lista de 10 rikaste personerna som någonsin funnits.

Info: Kan man låna pengar till nystartade företag?

Kanske tror du att du ska finna Microsofts Bill Gates och bolaget Virgins grundare Richard Branson i listan? Då kommer du bli besviken. Inte heller hittar du vissa historiska personer som de gamla egyptiska kungarna, Alexander den Store, romerska kejsare och liknande. Anledningen till att de saknas här nedan är att det är oerhört svårt att uppskatta dessa personers förmögenhet. Det måste på något sätt gå att räkna ut rikedomarna och det är inte helt lätt att sätta ett pris på gamla skatter. Nåväl, låt oss se vilka vi hittar i vår lista.

 1. 10. Cornelius Vanderbilt

  Cornelius Vanderbilt

  Förmögenhet: 185 miljarder dollar.

  Det hände mycket i USA under 1800-talet. Det gamla landet, som populärt kallades ”vilda västern” eller ”gamla västern”, försvann successivt i takt med att järnvägar och andra transportvägar byggdes och landet moderniserades. En av de kända personer som låg bakom både järnvägsbygge (både före och efter det nordamerikanska inbördeskriget) och upprättande av skeppsvarv var Cornelius Vanderbilt. Han byggde upp en rejäl förmögenhet på den här verksamheten: närmare 185 miljarder dollar. Dessutom grundade han det kända Vanderbilt University. Kända ättlingar till Cornelius Vanderbilt är bland andra Anderson Cooper, ankare för CNN, och dennes mamma Gloria Vanderbilt.

 2. 9. Henry Ford

  Henry Ford

  Förmögenhet: 200 miljarder dollar.

  Henry Ford är en av de mest kända personerna i USA. Han grundade en stor bilindustri vid namn Ford Motor Co. med avsikt att tillhandahålla bilar till den stora massan. Ett sätt att åstadkomma detta var att introducera det löpande bandet, vilket var ett sätt att kapa kostnaderna i samband med fordonstillverkning och därmed tillverka bilar som folk i allmänhet kunde ha råd med. Han var dessutom känd för att stå på arbetarens sida genom att förespråka högre löner. Henry Fords rikedomar var totalt strax under 200 miljarder dollar. Än idag är Ford ett av de ledande bilmärkena, inte bara i USA utan i större delen av världen.

 3. 8. Muammar Gaddafi

  Muammar Ghaddafi

  Förmögenhet: Över 200 miljarder dollar.

  Den kontroversielle Gaddafi var härskare över landet Libyen i mer än 42 år, efter att ha lyckats genomföra en kupp år 1969 och ta makten från den dåvarande härskaren kung Idris. Han såg mycket upp till den kände revolutionären Che Guevara och ville på flera sätt efterlikna honom. Gaddafi dödades i samband med landets inbördeskrig år 2011 (som en del av den Arabiska våren) då han släpades längs gatorna av sina tillfångatagare. Han avled i en ambulanstransport. Det sägs att Gaddafi hade en förmögenhet som var värd över 200 miljarder dollar.

 4. 7. Vilhelm erövraren

  Vilhelm Erövraren

  Förmögenhet: Mellan 209 och 229 miljarder dollar.

  Vilhelm erövraren var Englands första normandiska kung och styrde landet mellan 1066 och 1087. Han blev monark efter att ha utfört en lyckad invasion av England och troddes vara av vikingablod (något han själv påstådde, men som kan ha varit sant särskilt eftersom han hade sinne för invasioner). Hans enorma förmögenhet uppskattades till mellan 209 och 229 miljarder dollar.

 5. 6. Jakob Fugger

  Jakob Fugger

  Förmögenhet: 221 miljarder dollar.

  Jakob Fugger var en tysk bankir som byggde sin förmögenhet inom den italienska bank- och textilindustrin under 1400-talet. Fugger föddes och dog i Augsburg, Tyskland och blev under sin livstid en av världens främste textilhandlare. Hans förmögenhet uppskattas ha varit hela 221 miljarder dollar. Utöver sin väldigt framgångsrika textilverksamhet så var Fugger också aktiv inom utgrävning av guld- och silver. Fugger hade gruvor i Ungern och Bohemia.

 6. 5. Mir Osman Ali Khan

  Mir Osman Ali Khan

  Förmögenhet: 230 miljarder dollar.

  Han må vara obekant för många, men faktum är att Mir Osman Ali Khan var mycket rik. Härskaren över staten Hyderabad i Indien lyckades åstadkomma en rikedom på 230 miljarder dollar. Han var en mycket högt ansedd person i sin del av Indien, eftersom han satsade mycket pengar på utbildning, järnvägar och elektricitet. Förhoppningsvis fördelades den stora förmögenheten rättvist mellan hans 149 barn som trots sitt antal borde ha fått sig en rejäl slant!

 7. 4. Tsar Nikolaj II av Ryssland

  Tsar Nikolaj II av Ryssland

  Förmögenhet: 300 miljarder dollar.

  Den sista ryska tsaren Nikolaj II gick ett grymt öde till mötes när han och hans familj brutalt mördades av revolutionärerna år 1918. Det här var slutet för familjen Romanov som härskare över Ryssland. Alla ägodelar och egendomar, som bland annat bestod av flertalet slott och andra fastigheter, som han besatt under sin livstid var sammanlagt värda 300 miljarder dollar. Den ryska ortodoxa kyrkan gjorde Nikolaj II till ett helgon och han är därmed det rikaste helgonet i mänsklighetens historia.

 8. 3. Andrew Carnegie

  Andrew Carnegie

  Förmögenhet: 310 miljarder dollar.

  Stålindustrin i USA vid 1800-talets mitt var mycket lönsam, något som Andrew Carnegie fick erfara. Han föddes i Skottland och kom till USA med familjen under sent 1840-tal. Grundandet av företaget U.S. Steel Corp. skulle visa sig göra honom otroligt rik—hans rikedomar handlade om 310 miljarder dollar. Det som gjorde honom särskilt omtyckt var att han osjälviskt skänkte det mesta av sin förmögenhet, något som samtidigt gjorde att han skilde sig åt från andra rika personer.

 9. 2. John D Rockefeller

  John D Rockefeller

  Förmögenhet: 340 miljarder dollar.

  Namnet Rockefeller är mycket känt i nordamerikansk historia. John D Rockefeller grundade tillsammans med en kompanjon bolaget Standard Oil på 1800-talet och kommer inte långt efter den rikaste vad gäller rikedom: hela 340 miljarder dollar. Han levde onekligen ett rikt liv och grundade under sin livstid två universitet: Rockefeller University och University of Chicago.

 10. 1. Mansa Musa I

  Mansa Musa I

  Förmögenhet: 400 miljarder dollar.

  Den allra rikaste personen i världshistorien är Mansa Musa, kejsare i Mali som föddes år 1280 och avled 1337. Hans förmögenhet var värd runt 400 miljarder dollar, vilket är en smått fantastisk summa även i våra dagar. Musa var muslim och satsade en stor del av sina resurser på att bygga flertalet utbildningscentra samt moskéer i Afrika. En av moskéerna kan hittas i Timbuktu.